Cercetatorii de la Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) arata ca, pe termen lung, in Europa, SUA si Japonia se observa tendinta cresterii locurilor de munca in sectorul serviciilor, in special serviciile „avansate” pentru intreprinderi, in timp ce in Romania sporesc in sectoarele slab productive – agricultura si servicii de distributie. O alta caracteristica a modelelor occidentale analizate o constituie cresterea ponderii persoanelor cu un nivel ridicat al pregatirii stiintifice si tehnice. In tara noastra, in schimb, are loc un proces contrar, de sporire a categoriilor socio-profesionale cu pregatire joasa: agricultori si lucratori necalificati. Dar cel mai ingrijorator este faptul ca acest fenomen afecteaza in proportie ridicata tinerii.
Singura trasatura comuna cu SUA, Europa si Japonia o constituie tendinta extinderii locurilor de munca atipice, fara contracte de munca riguroase si reguli precise privind conditiile de munca, ritmul de lucru, salariul etc. Efecte: precarizarea ocuparii fortei de munca; lipsa protectiei sociale. Reducerea numarului salariatilor si a ponderii acestora in cadrul populatiei ocupate, pe de o parte, si sporirea numarului si ponderii lucratorilor pe cont propriu si a lucratorilor familiali neremunerati, concomitent cu majorarea proportiei lucratorilor cu timp partial, incomplet, pe de alta parte, este o ilustrare elocventa a precarizarii ocuparii in tara noastra.
Studiul INCSMPS releva o serie de carcateristici ale ofertei si cererii fortei de munca, relevante in procesul reformei actuale.
Caracteristicile ofertei
l sporirea presiunii ofertei din cauza majorarii ratelor de activitate la populatia de peste 50 ani, ca urmare a reformei sistemului de asigurari sociale si pensii;
l reducerea volumului si a ponderii resurselor de munca tinere (pana la 25 ani);
l cresterea numarului persoanelor in varsta de peste 50 ani in populatia activa;
l accentuarea imbatranirii demografice a resurselor de munca;
l deteriorarea calitativa a resurselor de munca prin cresterea ponderii ocupatiilor agricole si a lucratorilor semicalificati si necalificati, chiar si in randul tinerilor.
Caracteristicile cererii
l limitarea volumului cererii de forta de munca;
l sporirea cererii fata de profesiile si meseriile care necesita o pregatire generala si de specialitate mai ridicata;
l in timp ce oferta de munca este tot mai rigida, cererea devine tot mai mobila.
Tendintele de ocupare
a fortei de munca
Cercetarile intreprinse de specialistii Institutului arata ca restructurarea economiei nationale se va realiza in conditii restrictive pentru ocuparea fortei de munca, daca se are in vedere faptul ca: l concentrarea proprietatii si sporirea gradului de mecanizare a agriculturii vor determina, in urmatorii ani, diminuarea fortei de munca din acest domeniu; l procesele de restructurare interna si de specializare pe subramuri, activitati si produse competitive, insotite de o modernizare tehnica si tehnologica sustinuta, constituie premise pentru cresterea accelerata a productivitatii muncii in industrie, ceea ce va determina, in perspectiva, reducerea populatiei ocupate in acest sector. l cresterea gradului de mecanizare a lucrarilor de constructii va conduce la sporirea productivitatii muncii. Tinand cont ca activitatea in constructii este desfasurata de intreprinderi mici si mijlocii, productivitatea va spori mai lent decat volumul lucrarilor de constructii, ceea ce va determina un spor al necesarului de forta de munca.
l serviciile raman in perspectiva sectorul supapa al ocuparii fortei de munca, desi in ultimii ani forta de munca in aceasta zona a economiei
s-a redus cu peste 240.000 persoane.
Tendintele pe plan mondial indica o expansiune a serviciilor in care prelucrarea si utilizarea informatiilor reprezinta ponderea. O a doua directie spre care se va orienta forta de munca o constituie „tele-munca” si lucrul la domiciliu. Alinierea modelului romanesc de ocupare la aceste tendinte nu este decat o chestiune de timp, chiar daca, in prezent, piata fortei de munca nu se incadreaza in tiparele occidentale.