Adio Bitcoin și dolar american?

Într-o declarație pe X, fostă Twitter, Kiyosaki a scris: „Citibank a anunțat că oferă tehnologia blockchain băncilor pentru a transforma economiile instituționale în jetoane Citibank, care pot fi utilizate pentru tranzacții transfrontaliere instantanee 24 de ore din 24. Adio Bitcoin și dolar american?”

Reacția lui Kiyosaki a apărut în urma anunțului făcut de Citibank privind crearea unui serviciu de afaceri care va încorpora tehnologia blockchain. Cunoscut sub denumirea de Citi Token Services,  serviciul își propune să revoluționeze plățile instantanee prin utilizarea contractelor inteligente, informează Benzinga.

Adio Bitcoin și dolar american?

Citi Token Services facilitează transferul programat al depozitelor tokenizate, permițând plăți rapide și fără întreruperi, care pot fi efectuate non-stop. Kiyosaki și-a împărtășit opinia în timp ce participa la conferința privind criptomoneda TOKEN2049 din Singapore.

„Crypto este viitorul. Fiat… a.k.a. Banii falși sunt pâine prăjită”, a scris el pe Twitter.

Celebrul economist s-a dovedit, în repetate rânduri, un susținător al Bitcoin, deși a încercat să-și tempereze optimismul privind piața criptografică.

Noul serviciu Citibank nu va descuraja oamenii să folosească Bitcoin și alte opțiuni de finanțare descentralizată

Când criptomoneda a atins prețul record de peste 64.000 de dolari, spunea că avea să urmeze o corecție bruscă, menționând suma de 24.000 de dolari ca posibilitate. Apoi a vorbit de 28.000 de dolari, spunând că va cumpăra mai mult la acel preț. Kiyosaki și-a exprimat constant admirația pentru aur, argint și Bitcoin, considerându-l „aur digital”.

În luna aprilie anticipa că Bitcoin va ajunge în curând la 100.000 de dolari, susținând că Bitcoin reprezintă „banii poporului”, iar aurul și argintul sunt „banii lui Dumnezeu”.

Citi Treasury and Trade Solutions (TTS) a anunțat pe 18 septembrie că va lansa Citi Token Services, o nouă inițiativă concepută pentru a valorifica blockchain-ul și tehnologiile contractuale inovatoare. Această dezvoltare își propune să ofere soluții de active digitale pentru a oferi servicii financiare programabile 24 din 24 pentru clienții instituționali.

Citi Token Services promite să ofere plăți transfrontaliere, gestionarea lichidităților și soluții automate de finanțare a comerțului, care se integrează cu rețeaua globală a Citi.

„Tehnologiile activelor digitale au potențialul de a moderniza sistemul financiar reglementat prin aplicarea de noi tehnologii instrumentelor legale existente și cadrelor de reglementare bine stabilite”, a declarat Shahmir Khaliq, șeful serviciilor globale la Citi. Declarația sa a fost primită de unii cu scepticism.

Un utilizator de cripto a spus că noul serviciu Citibank nu îl va descuraja să folosească Bitcoin și alte opțiuni de finanțare descentralizată.

Descentralizare vs. centralizare

În timp ce afirmația lui Kiyosaki este ironizată de unii economiști, dezbaterea mai largă pare să se concentreze pe problema mai veche ”centralizare versus descentralizare”.

Spre deosebire de blockchain-uri publice precum Bitcoin, blockchain-ul Citi este privat și autorizat, controlat exclusiv de Citi, eliminând nevoia clienților de a găzdui un nod blockchain. Tokenurile Citibank ar pute deveni esențiale pentru peisajul financiar, dar e puțin probabil să înlocuiască în totalitate acești piloni de lungă durată, scrie Benzinga.