Experții din Israel cred că nu vor exista efecte secundare pe termen lung la vaccinurile de tip ARN mesager. Oamenii de știință explică într-un mod foarte simplu și de ce nu ar putea să modifice codul genetic, dând astfel un răspuns adepților teoriilor conspirației.

Tal Brosh, șeful secției de Boli Infecțioase la Assuta Ashdod University Hospital, compară ARN mesagerul cu un dispozitiv USB care odată inserat în computer nu are impact asupra hard drive-ului calculatorului, ci doar derulează un anumit program, transmite Jerusalem Post. Acesta a declarat că „nu există niciun motiv adevărat pentru a crede că există efecte pe termen lung ”ale vaccinului.

„Dacă o persoană s-ar răni de un metal ruginit și ar merge la un medic, acesta i-ar spune persoanei respective să primească o un vaccin împotriva tetanosului. Este puțin probabil ca această persoană să întrebe medicul dacă vaccinul este sigur sau dacă ar putea să o împiedice să rămână însărcinată sau să facă copii.” , a spus expertul.

Experții explică de ce vaccinul nu poate avea efecte pe termen lung

Totodată, Michal Linial, profesoară de biochimie la Hebrew University din Ierusalim, spune că ”mesagerul ARN este o moleculă foarte fragilă, însemnând că poate fi distrusă foarte ușor”.

”Dacă pui ARNm pe masă, de exemplu, într-un minut nu va mai rămâne nimic din ARNm. Asta, spre deosebire de ADN”, a subliniat ea.

Ea a spus că această fragilitate a ARNm este valabilă pentru orice lucru viu, fie că aparține unei plante, bacterii, unui virus sau omului.

În timp ce vaccinurile Moderna și Pfizer sunt bazate pe o tehnologie nouă, ele cer corpurilor noastre ceva ce fac în fiecare zi: celule care sintetizează proteine. Moderna și Pfizer furnizează pur și simplu o secvență specifică de ARNm către celulele noastre.

Odată ce ARNm este în celulă, biologia umană preia controlul. Ribozomii citesc codul și construiesc proteina, iar celulele exprimă proteina în organism.

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care credem că nu vor exista consecințe pe termen lung la vaccin, a declarat prof. Eyal Leshem, director al Centrului pentru Medicină de Călătorie și Boli Tropicale din Centrul Medical Sheba.

Sursă foto: Dreamstime