Anunțul momentului despre pensii! Adrian Câciu: Dacă nu era PSD nu se dădea niciun leu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că bugetul pe 2022 va fi publicat pe site-ul ministerului sâmbătă seara și că va ajunge în Parlament în cursul zilei de luni. De asemenea, bugetul pe 2022 ar putea fi aprobat înainte de Crăciun sau după.

„În seara aceasta (n.r. – sâmbătă) se va pune bugetul pe siteul Ministerului de Finanţe, acum facem ultimele verificări de corelaţii. Am lucrat noaptea trecută până la ora 5.00. Acum sunt tot mai minister şi lucrez. Luni după-amiază va fi în Parlament şi va intra în dezbateri, eu zic că va fi aprobat ori înainte de Crăciun, ori imediat după”, a declarat Adrian Câciu, la Realitatea Plus.

Românii nu ar fi primit bani în plus dacă nu era PSD

Mai mult decât atât, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a adăugat că dacă Partidul Social Democrat (PSD) nu intra la guvernare, atunci românii nu ar fi văzut niciun ban în plus la pensii și la salarii.

„Este dreptul dânşilor de a protesta. Eu zic că am început să recuperăm restanţele, aşteptăm să ne revenim cu colectarea, putem vorbi altfel din iulie.

La această oră lucrurile sunt închise, bugetul este închis, dar asta nu înseamnă că am renunţat la ideea de a da tuturor ce au de primit. Trebuie să fim cinstiţi, dacă PSD nu intra la guvernare nu se dădea niciun leu în plus nici la pensii, nici la salarii” a explicat ministrul Finanţelor.

Ajutor pentru pensionarii cu venituri mici

În cursul zilei de vineri, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022.

Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024 și este menită să vină în sprijinul acestei categorii de persoane vulnerabile, în perioada de iarnă, ca sprijin excepțional.

Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă diferențiat, astfel:

– 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;

– ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidența caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.

Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. De asemenea, nici majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încalzire și a suplimentului pentru energie în acest sezon rece.

În total, 2,45 milioane pensionari vor beneficia de acest tip de sprijin.