Fără liberalizarea pieței de energie nu vor veni investitori să construiască noi centrale de producere a energiei, în contextul în care România deja are probleme cu acoperirea consumului, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Adevărul despre liberalizarea pieței de energie

„Piaţa liberă nu este un deziderat politic, ci o lege a naturii. Fără liberalizarea pieţelor în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii. Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiţiei?”, s-a întrebat oficialul ministerial.

Aşa cum prevede Constituţia ţării, economia României este una liberă, de piaţă, a adăugat el.

„Acest lucru cu prisosinţă este exemplificat în funcţionarea pieţelor energetice în general, unde, dacă nu ai o piaţă liberă, care funcţionează corect, nu ai investiţii. Dacă nu ai investiţii, se întâmplă ceea ce se întâmplă în acest moment, nu există interes pentru investiţia în noi capacităţi de producere a energiei. În momentul în care consumul este mai mare de 8.500 MW, avem probleme în a asigura adecvanţa SEN”, a precizat Havrileţ vorbind despre liberalizarea pieței de energie.

Conferinţă online „Electricitatea în piaţa liberă”, organizată de ziarul Bursa

El a amintit că piaţa de energie electrică a mai fost o dată liberalizată, cu succes. Din păcate, OUG 114/2018 a întors cu cinci ani în urmă piaţa de energie din România, care era una matură lichidă şi stabilă.

„OUG 114 a intrat cu picioarele în piaţa liberă, iar revenirea a fost la fel de forţată. Aici Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) este considerată, după mine, pe nedrept a fi vinovatul de serviciu. Dar trebuie să acceptăm că ANRE a intervenit când OUG 114 a fost desfiinţată, iar Regulamentul 943 prevedea că de la 1 ianuarie nu mai trebuiau să existe preţuri reglementate”, a mai spus Havrileţ.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate din România a fost complet liberalizată, iar preţurile nu mai sunt reglementate de ANRE.

Adevărul despre liberalizarea pieței de energie. Adevăratul motiv al schimbărilor: Nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii