Facturile la energie continuă să dea mari bătăi de ca românilor. Milioane de oameni trebuie să fie cu băgare de seamă când vine vorba de factura la curent. Peste 6 milioane de români nu și-au schimbat încă furnizorul. Ei ar putea scăpa de majorarea facturilor până în vară. Un nou ordin emis de ANRE oferă posibilitatea să-ți poți alege furnizorul până în 30 iunie. Până atunci voir achita prețul cel mai mic de pe piață.

Furnizorii pot face discounturi celor care își schimbă contractele, însă nu sunt obligați.

Noile modificări le oferă oamenilor posibilitatea să-și aleagă furnizorul de pe piața concurențială pe o perioadă mai lungă. Pe factură nu se va regăsi și taxa pentru serviciu universal.

Inițial, puteau opta până pe 30 martie. Acum durata în care pot face aceste modificări s-a majorat cu încă 3 luni, până pe 30 iunie.

Facturile la energie, cu reducere sau nu?

Ordinul ANRE spune că indiferent dacă rămâneți la același furnizor sau veti încheia un contract cu altul, veti primi reducere. Nu este o obligație, însă, pentru furnizori, ci doar o recomandare.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a susținut că furnizorii vor anunța în perioada următoare acordarea discountului pentru fiecare dintre consumatorii casnici.

„Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit. Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a explicat ministrul pe Facebook.

Virgil Popescu a mai spus că în următoarele luni, fiecare consumator casnic va primi de la furnizor oferte pentru piața concurențială, pe care le va studia și din care va putea alege.

Sfaturile specialiștilor către români

Specialiștii îi încurajează pe români să nu mai amâne momentul încheierii unui nou contract. Ei vor evita astfel să fie în situația în care furnizorul nu le oferă discount.

În schimb, alte păreri susțin că românii vor avea de ales între noile oferte care vor apărea pe piață. Acestea vor include prețuri și mai mici la energie.

ANRE a emis ordinul după un scandal uriaș la începutul anului. Instituția a fost acuzată de modul defectuos în care s-a realizat această liberalizare. ANRE a precizat, însă, într-un răspuns pentru Realitatea PLUS, că a desfășurat mai multe campanii de informare încă din anul 2019. Experţi din cadrul instituției acordă consiliere tuturor consumatorilor care întâmpină probleme în procesul de încheiere a unui nou contract în piaţa concurenţială.

Aceste măsuri ar fi trebui să ducă la creşterea concurenţei şi la scăderea facturilor pentru români. În realitate, doar 10% dintre români au schimbat contractul pentru un preţ mai mic. Restul vor avea facturi la fel de mari ca în iarna anului 2019, potrivit unei analize apărută in presă.