Președintele român a participat vineri, 2 decembrie, la o întrevedere cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și cu cancelarul federal Karl Nehammer. În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre relațiile economice bilaterale, aprovizionarea cu energie și lupta împotriva migrației ilegale.

Totodată, înaltul oficial din Austria a vorbit cu Klaus Iohannis și despre problema migrației, dar și extinderea spațiului Schengen, conform informațiilor oferite de Cancelaria Federală pentru APA.

Austria respinge extinderea spațiului Schengen fără controale la frontieră

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Austria respinge extinderea spațiului Schengen fără controale la frontieră pentru a include România și Bulgaria, atâta timp cât protecția frontierelor externe nu funcționează și, prin urmare, mii de migranți ilegali neînregistrați ajung în Austria.

„Acest lucru reprezintă o problemă de securitate pentru întreaga Uniune și, prin urmare, nu mai poate fi acceptat”, a declarat Karl Nehammer.

Trebuie menționat că președintele Klaus Iohannis respinsese recent acuzația de protecție deficitară a frontierelor.

„Nu există și nu a existat niciodată un aflux necontrolat de migranți”, a spus în trecut președintele. România nu a fost niciodată o parte centrală a „rutei balcanice”.

Miniștrii de interne ai UE urmează să voteze pe 8 decembrie cu privire la extinderea spațiului Schengen la România, Bulgaria și Croația. În calitate de membru actual al spațiului Schengen, Austria are drept de veto.

Nehammer a relatat pe Twitter, în cursul după-amiezii, despre o întâlnire „foarte bună” cu Mitsotakis.

„Am discutat în special despre securitatea energetică în Europa și despre rolul important al Greciei în dezvoltarea de noi surse de energie”, a scris cancelarul pe Twitter.

Cooperarea cu Grecia a fost „de o importanță enormă în multe domenii”, în special în lupta împotriva migrației ilegale, țara fiind „un partener important pentru noi”.

De asemenea, Klaus Iohannis a respins acuzația de protecție deficitară a frontierelor.

Potrivit Cancelariei, Grecia devine din ce în ce mai mult un centru energetic. Țara își extinde terminalele de gaz lichefiat și implementează proiecte în domeniul furnizării de energie electrică.

Totodată, cancelarul și Mitsotakis urmau să discute și puncte comune privind chestiuni legate de UE, cum ar fi acordarea statutului de candidat la UE pentru Bosnia și Herțegovina.