Dar, cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, de unde știm care este cea mai bună alegere?

1. Alegeți ciocolata cu 70% cacao sau mai mult

Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât tableta de ciocolată este mai sănătoasă. Mai multă cacao (cel puțin 70%) înseamnă că există mai puțin loc pentru aditivi, precum zahărul sau alte arome.

Nivelurile mai ridicate de cacao înseamnă că o ciocolată are mai multă putere antioxidantă și mai mulți nutrienți precum fibre, fier și magneziu.

2. Zahărul trebuie să fie cât mai puțin

E greu să găsești chiar și o tabletă de ciocolată neagră cu zero grame de zahăr adăugat. Țintește la 8 grame de zahăr sau mai puțin per porție. O altă opțiune este să alegi mărci care folosesc alternative la zahăr rafinat, cum ar fi zahărul de cocos sau curmalele, potrivit Health.com.

3. Alegeți o listă scurtă de ingrediente

Primul lucru de pe această listă? Într-o tabletă de ciocolată neagră, de calitate, ar trebui să fie preponderent cacao. Unele dintre cele mai bune tablete au doar două sau trei ingrediente – cacao, unt de cacao și poate o notă de îndulcitor sau vanilie. Cu cât lista este mai scurtă, cu atât este mai probabil să primești ciocolată adevărată.

Alți aditivi – cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, aspartamul, sucraloza sau chiar lecitina din soia vor diminua valoarea nutritivă a ciocolatei.

4. Atenție la metalele grele!

Unele tipuri de ciocolată neagră conțin cantități mici de cadmiu și plumb.

Nu există nicio modalitate reală de a te asigura că ciocolata nu conține metale grele, dar există modalități de a reduce riscul, cum ar fi tratarea ciocolatei ca pe o gustare unică și căutare unor procente de cacao puțin mai mici (o tabletă de ciocolată neagră cu 70% față de una cu 80%).1

De asemenea, copiii și femeile însărcinate ar trebui să evite ciocolata neagră sau să limiteze cantitatea.

5. Renunțați la ciocolata neagră cu lapte

Ciocolata neagră de bună calitate nu conține de obicei lapte.

Deși cercetările sunt mixte, câteva dintre ele sugerează că laptele poate reduce capacitatea antioxidantă a ciocolatei cu până la 30%.În alte cercetări, mai noi, laptele nu a avut niciun efect asupra conținutului fenolic sau a capacității antioxidante a ciocolatei.

6. Gândiți-vă și la fibre

Ciocolata neagră poate fi o sursă destul de bună de fibre.

Doar 30 ml de ciocolată neagră cu 70-85% conținut conține puțin peste 3 grame de fibre.

7. Optați pentru ciocolată nealcalinizată

Ciocolata alcalinizată – cunoscută și sub numele de ciocolată procesată în Olanda – poate oferi ciocolatei un gust mai fin, dar are un preț: poate reduce conținutul de antioxidanți și flavonoli din ciocolata neagră.

8. Atenție la aditivii excesivi

Caramel, nuga, unt de arahide – aceste adaosuri gustoase la o ciocolată pot crește semnificativ conținutul de zahăr și alți aditivi.

9. Cumpărați mărci organice

Cacao este adesea cultivată în regiuni tropicale, cu pesticide – dar opțiunile organice pot ajuta la reducerea acestei încărcături toxice.