Anunţ important pentru toţi românii care s-au vaccinat în această perioadă şi vor să-şi şcoată certificatul verde!

Când poate fi eliberat certificatul verde, în urma vaccinării?

Potrivit informaţiilor transmise de către CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19), acest document nu se poate elibera imediat după vaccinare.

Certificatul verde digital se validează la o perioadă de 10 zile după vaccinarea cu schemă completă, precizează CNCAV.

Toţi cei care vor să îşi genereze certificatul verde în format digital sau pentru a-l printa pe suport de hârtie trebuie să acceseze acest link: https://certificat-covid.gov.ro/login

Care sunt românii care îşi pot scoate un certificat verde?

Românii care pot obţine certificatul verde digital al Uniunii Europene, în urma vaccinării anti-COVID, sunt următorii:

  • cei care au efectuat schema completă de vaccinare în România;
  • cei care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă;
  • cei care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora.

Aplicația Check DCC, realizată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, este cea care se foloseşte la scanarea certificatului verde. Ea poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.

Verificarea certificatelor se poate realiza și pe telefoanele mobile cu sistem de operare iOS, prin funcționalitatea Web Check DCC.

Preşedintele CNCD despre certificatul verde: A fost introdus nelegal, dar nu discriminează şi nu este neconstituţional, în sine

În altă ordine de idei, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, spunea recent despre certificatul verde introducerea acestuia în vederea protejării vieţii cetăţenilor este un atribut al statului român, astfel că documentul nu este nici discriminatoriu, nici neconstituţional.

“Pe fond, însă, articolul 53, alineatul 1 din Constituţie spune clar că statul poate limita drepturi fundamentale şi libertăţi cu scopul de a proteja sănătatea publică.

Statul când adoptă astfel de măsuri îşi îndeplineşte obligaţie pozitivă constituţională, ia măsuri prin care protejează viaţa oamenilor, iar dacă le ia cu acest scop şi respectând anumite reguli de proporţionalitate aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituţionale”, a explicat, joi, preşedintele CNCD.

Totuşi, modul în care a fost implementat în România este unul nelegal, pentru că decizia a venit prin Hotărâre de Guvern, care este un act administrativ, şi nu printr-o lege a Parlamentului.

“Articolul 53, alineatul 1 din Constituţie arată foarte clar că drepturile fundamentale şi libertăţile omului pot fi limitate şi enumeră condiţiile în care pot fi limitate. Prima condiţie de formă este ca aceste limitări trebuie să aibă loc “numai prin lege”.

Ori ceea ce se întâmplă în România astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu, în zona de HoReCa sau accesul în instituţii publice printr-un act administrativ, adică Hotărâre de Guvern, este nelegală.

Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile Guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, deci nu este competenţa Curţii Constituţionale. Marea problemă este că în acest moment România nu are o procedură rapidă de soluţionare a acestor plângeri”, a declarat Asztalos Csaba.