Ce pensie primește o femeie după 45 de ani de muncă?

Unii pensionari din Germania o duc din ce în ce mai prost din cauza banilor puțini pe care îi primesc. O pensionară de 71 de ani din Regensburg  a scos la iveală pentru presa germană ce pensie primește după 40 de ani de muncă.

Pensionara a povestit că a lucrat ca și educatoarea la grădiniță, apoi la Siemens VDO și Continental.

După 45 de ani de muncă, ea primește o pensie de 1.220 de euro lunar. Echivalentul în lei ar fi de aproximativ 6.000 de lei.

„Nu au mai rămas bani de economisit. Nici la o cafenea nu mă pot duce. Când foștii mei colegi de serviciu se întâlnesc în oraş trebuie să inventez o scuză sau doar să beau un pahar cu apă. Pentru ce am muncit timp de 45 de ani”, spune bătrâna.

Aceasta a mai precizat că banii pe care-i primește lunar se duc pe chirie, electricitate, taxă de licență, asigurare și hrana pentru pisica sa.

Pensionara spune că nu mai rămâne cu bani după ce plătește datoriile. Din această cauză, ea a devenit dependentă de banca de alimente și de ajutorul pentru locuințe.

Presa locală scrie că discrepanțele dintre pensiile femeilor și ale bărbaților din Palatinatul Superior sunt foarte mari. O femeie primește pensie 772 de euro, în timp ce un bărbat primește pensie 1.266 de euro.

pensionara
Pensionară/SURSA FOTO: Dreamstime

Pensia în Germania

Locuri de muncă vacante pot fi găsite literalmente în fiecare industrie.

Timpul de lucru săptămânal în Germania este de aproximativ 39 de ore, deși se lucrează frecvent și 40 de ore pe săptămână. Birourile se deschid de obicei la ora 9.00, cu pauze de masă (Mahlzeit) în jurul orei 12.30.

Salariul pentru munca în Germania variază în funcție de industrie și de regiune. El este supus așa-numitelor aranjamente tarifare.

Salariile din landurile federale estice sunt în general mai mici decât cele din landurile federale vestice, din cauza diferențelor istorice în ceea ce privește dezvoltarea economică.

În Germania, există, de asemenea, un cuantum minim al salariilor stabilit recent la nivel național, care în 2023 este de 12 euro brut.

Fiecare angajat după ce a lucrat minim5 ani, dobândește dreptul la pensie de retragere în Germania. Condiția este plata regulată a contribuțiilor la pensie.

Vorbim despre dobândirea dreptului la posibilitatea de a primi pensia de bătrânețe, nu despre o pensie minimă. Cuantumul prestațiilor depinde de veniturile angajatului, scrie europa.jobs.