Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că generalul iranian Qassem Soleimani, ucis în 3 ianuarie într-un atac american la Bagdad, căuta ”să arunce în aer ambasada” SUA, transmite Reuters.

”Am prins un monstru şi l-am eliminat. Am făcut asta pentru că încerca să ne arunce în aer ambasada”, a spus Trump în cadrul unui eveniment organizat la Casa Albă. ”Am făcut acest lucru şi din alte motive foarte evidente – cineva a murit, unul dintre militarii noştri a murit, au fost oameni răniţi foarte grav cu numai o săptămână înainte”, a adăugat liderul american.

La scurt timp după atacul american din 3 ianuarie de la Bagdad, în care a fost ucis influentul general iranian Qassem Soleimani, preşedintele american a explicat că acest raid a fost necesar pentru ”a opri” un război.

Teheranul a ripostat la acest atac, 11 rachete iraniene lovind baza aeriană din Ain al-Assad şi pe cea din Erbil, unde staţionează în total 5.200 de soldaţi americani desfăşuraţi în Irak.

Între timp, o altă bază militară americană din Irak a fost ţinta unei rachete, a cărei sursă este însă necunoscută. Rachetă a căzut în districtul Dujail din provincia irakiană Salahuddin, în apropierea bazei aeriene Balad, situată la aproximativ 80 de kilometri nord de Bagdad, transmite Reuters.

De altfel, generalul Amir Ali Hajizadeh, şeful programului aerospaţial iranian, a anunţat joi că ţara sa este pregătită să lanseze sute de rachete către bazele americane nu pentru a ucide soldaţii SUA, ci pentru a anihila maşina infernală de război a celei mai puternice armate din lume.