Proces de un miliard de dolari pentru Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces colectiv în SUA. El este acuzat pentru promovarea celei mai mari platforma de criptomonede din lume, Binance.

Reclamanţii susţin că promovarea pe care a făcut-o în clipuri publicitare i-a determinat să facă investiţii care au produs pierderi. Aceştia cer daune în valoare de peste 1 miliard de dolari, relatează jurnaliștii de la BBC.

În noiembrie 2022, Binance, platformă înregistrată în Insulele Cayman, a anunţat prima sa colecţie „CR7” de token-uri nefungibile (NFT) în parteneriat cu Ronaldo. Fotbalistul a spus că îi vor recompensa pe fani „pentru toţi anii de susţinere”.

NFT-urile sunt active virtuale care pot fi cumpărate şi vândute. Ele există doar în mod digital. În general, acestea sunt utilizate pentru a marca proprietatea asupra unui lucru, cum ar fi o fotografie sau un videoclip online.

„CR7” se referă la iniţialele şi la numărul tricoului lui Ronaldo şi este folosit ca marcă într-o serie de produse, de la încălţăminte la parfumuri. Acestea au contribuit la transformarea sa într-unul dintre cei mai bogaţi sportivi de pe planetă.

„Vom schimba regulile NFT şi vom duce fotbalul la următorul nivel” le-a spus Ronaldo potențialilor investitori într-un filmuleţ pe reţelele de socializare în care anunţa parteneriatul.

Cel mai ieftin NFT din colecţie a avut un preţ de 77 de dolari când a fost pus în vânzare în noiembrie 2022. Un an mai târziu, avea un preţ de aproximativ 1 dolar.

Celebritățile trebuie să respecte legislația

Cei afectați susţin că promovarea făcută de către Ronaldo a dus la o „creştere cu 500% a căutărilor” pentru platforma de criptomonede.

De asemenea, ei spun că a determinat oamenii să folosească firma pentru a investi în ceea ce ei numesc „valori mobiliare neînregistrate” – cum ar fi criptomoneda BNB a Binance.

Potrivit Comisiei pentru valori mobiliare şi burse de valori din SUA (SEC), aceste active pot fi considerate valori mobiliare. Prin urmare, celebrităţile care le susţin trebuie să respecte legislaţia americană.

Preşedintele SEC, Gary Gensler, a declarat anterior că celebrităţile trebuie „să dezvăluie publicului de la cine şi cât de mult sunt plătite pentru a promova investiţiile în valori mobiliare”.

„Atunci când celebrităţile susţin oportunităţile de investiţii, inclusiv titlurile de valoare din criptomonede, investitorii ar trebui să fie atenţi să cerceteze dacă investiţiile sunt potrivite pentru ei şi ar trebui să ştie de ce celebrităţile fac aceste susţineri”, a spus el.