Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat, joi, că lipsa acţiunilor Guvernului PNL şi a preşedintelui în domeniul educaţiei a paralizat întreg sistemul şcolar şi singura preocupare a acestora este organizarea alegerilor în 6 decembrie.

„Lipsa acţiunilor Guvernului PNL şi preşedintelui Iohannis, cel care povestea în anii trecuţi despre România educată, lipsa acţiunilor a paralizat întreg sistemul şcolar, a lăsat cei mai săraci copii în afara clasei virtuale, a afectat baza, viitorul tuturor copiilor noştri, a crescut presiunea asupra familiilor lor. Ce să faci mai întâi: să-ţi supraveghezi copilul în timpul lecţiilor online sau să te duci la muncă pentru a nu-ţi pierde sursa de trai? Au greşit enorm, iar costurile le va plăti întreaga societate”, a declarat Grindeanu, la o conferinţă de presă la PSD.

Singura preocupare a „găştii” care conduce România este organizarea alegerilor din 6 decembrie

„Nu putem să nu vedem ironia din deciziile actualei guvernări: aceleaşi săli de clasă care sunt goale astăzi din cauza eşecului Guvernului sunt aceleaşi săli de clasă pe care acelaşi Guvern insistă că sunt sigure pentru alegeri. Singura preocupare a găştii care conduce România astăzi este organizarea alegerilor în 6 decembrie”, consideră Grindeanu.

Acesta a susţinut că „PSD are o abordare diferită”, menţionând că „accesul egal la educaţie este singura cale pentru ca ţara să se dezvolte”.

„Nu toţi copiii se nasc în familii bogate care să le pună lumea la picioare, dar educaţia poate oferi oricărui copil şansa de a concura şi de a câştiga într-o societate bazată pe egalitate de şanse. Noi, aici la PSD, am avut întâlniri cu toate categoriile implicate în procesul educaţional (…) şi am identificat cele mai bune modalităţi de a ajuta învăţământul românesc să treacă peste această pandemie, cele mai bune modalităţi pentru a construi apoi un sistem educaţional funcţional care să pregătească cea mai bună resursă a României”, a adăugat Grindeanu.

El a enumerat, dintre propunerile PSD, introducerea în programa şcolară a educaţiei sanitare şi financiare.

„Adaptarea şi flexibilitatea programei şcolare la preocupările şi cerinţele generaţiei de azi, inclusiv la educaţia digitală, este un must, introducerea în cadrul programei şcolare a orelor de educaţie sanitară, educaţie financiară, educaţie privind drepturile şi valorile muncii sunt absolut necesare, la fel şi dialogul şi participarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice la guvernanţa unităţilor şi instituţiilor responsabile din învăţământul românesc. (…) De asemenea, dezvoltarea şi adaptarea la cerinţele actuale existente pe piaţa muncii a învăţământului dual prin cointeresarea şi stimularea mediului privat, realizarea unor parteneriate între unităţile de învăţământ, antreprenori şi organizaţiile profesionale necesare pentru a avea un învăţământ funcţional şi axat pe cerinţele actuale pentru dezvoltarea copiilor noştri”, a mai spus Grindeanu.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea