In ceea ce priveste lichiditatea pietei s-a consemnat o reducere cu 29% a valorii tranzactiilor realizate pe piata regular, comparativ cu perioada precedenta, aceasta ajungand la 26,8 miliarde lei. Din punct de vedere al dinamicii pietei, indicele BET-C care monitorizeaza evolutia tuturor actiunilor listate la BVB, cu exceptia celor cinci SIF-uri, s-a diminuat cu 0,95% atingand valoarea de 448,72 puncte. O tendinta asemanatoare a inregistrat si indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece societati listate la categoria I, el scazand cu 0,98% pana la 689,83 puncte. In acelasi interval de timp, indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia celor cinci SIF-uri, a consemnat o scadere mai accentuata, pierzand 3,53% pana la 2.210,62 puncte.
SNP Petrom a ramas cel mai lichid titlu, ponderea tranzactiilor cu aceste actiuni reprezentand 25% din totalul tranzactiilor bursiere. Petrom a inregistrat o crestere saptamanala nesemnificativa cu 0,5%, pana la 410 lei pe actiune. Pe locurile urmatoare, in clasamentul celor mai tranzactionate actiuni s-au situat actiunile celor doua banci listate la categoria I si ale celor cinci SIF-uri, ponderea tranzactiilor cu aceste actiuni ajungand la 60% din total. Actiunile celor doua banci listate la categoria I au avut o evolutie diferentiata, Banca Transilvania crescand cu 1,9%, pana la 2.700 lei pe actiune, in timp ce actiunile BRD au scazut cu 2,9%, pana la 19.800 lei pe actiune. In aceasta perioada a fost perfectat acordul cu BERD prin care aceasta institutie bancara a achizitionat un pachet de 15% din actiunile Bancii Transilvania la pretul de 10,5 centi pe actiune. Banca Transilvania a convocat pentru data de 5 noiembrie adunarea generala extraordinara a actionarilor sai in vederea modificarii statutului si contractului de societate si incorporarea lor intr-un act constitutiv.
Cele cinci SIF-uri au inregistrat o tendinta descendenta, scaderile saptamanale fiind cuprinse intre 1% (SIF Oltenia) si 6,3% (SIF Banat-Crisana). In ceea ce priveste societatile din domeniul farmaceutic, cu exceptia Terapia, care a ramas la un nivel similar celui inregistrat saptamana precedenta de 2.150 lei pe actiune, dupa ce a atins in cursul acestei saptamani si un pret maxim de 2.300 lei pe actiune, celelalte doua companii au consemnat scaderi cu 1,9%, pana la 1.060 lei pe actiune, in cazul titlurilor Antibiotice si cu 7,8%, pana la 2.950 lei pe actiune, in cazul titlurilor Sicomed.
Actiunile BRD
au scazut cu 7,9%
Conform rezultatelor financiare pentru primele noua luni ale anului curent, activele bancii BRD – Groupe SociA