Acţiunile şi monedele europene au fost afectate, vineri, de un val de zvonuri privind riscul intrării în incapacitate de plată a unor datorii ale Ucrainei sau ale unor credite garantate de către acest stat, chiar dacă nu au apărut noi informaţii care să susţină temerile, transmite Reuters.

Operatorul feroviar ucrainean a anunţat, săptămâna trecută, că încearcă să restructureze un împrumut sindicalizat de 550 milioane dolari, organizat de Barclays, după ce nu a reuşită să achite o rată. De atunci, investitorii şi analiştii au analizat efectul restructurării datoriilor din sectorul feroviar asupra datoriilor suverane ale statului şi alte obligaţii financiare ale acestuia.

„Niciodată să nu spui niciodată”

„Compania are şi alte datorii externe, garantate de stat. Întrebarea este dacă Ucraina va intra în incapacitate de plată din cauza obligaţiilor financiare suverane. Niciodată să nu spui niciodată”, a declarat Tim Ash, analist la banca RBS, într-o notă adresată clienţilor.

Reprezentanţii companiei feroviare nu au fost disponibili pentru comentarii.

La ora 11:50 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst 300 era cotat în scădere cu 0,6%.

Euro a atins cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimele două săptămâni, temerile legate de Ucraina fiind printre factorii care au influenţat reticenţa investitorilor pentru plasamentele mai riscante, înaintea Zilei Recunoştinţei din SUA.

Monedele est-europene, precum leul, forintul unguresc, coroana cehă şi zlotul polonez au avut la rândul lor o evoluţie descendentă, ca şi acţiunile unor bănci, printre care Commerzbank, Swedbank şi Societe Generale.

Expunerea băncilor pe Europa de Est, cauză de îngrijorare

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,2817 lei/euro, în creştere cu 0,39 bani faţă de joi. Expunerea băncilor occidentale la economiile fragile din Europa de Est a reprezentant un motiv de îngrijorare pe tot parcursul crizei.

Costul asigurării datoriilor Ucrainei a crescut în ultimele săptămâni, după ce Fitch a revizuit ratingul suveran al acesteia, iar FMI a suspendat programul de finanţare în sumă totală de 16,4 miliarde de dolari, în urma aprobării de către autorităţile de la Kiev a unei legi de majorare a pensiilor şi salariilor.

Premierul Iulia Timoşenko a avertizat că economia se va confrunta cu dificultăţi extreme, dacă Ucraina nu va primi în noiembrie o tranşă de 3,8 miliarde dolari de la FMI.

SURSA:Mediafax