Acţiunile BNP Paribas înregistrau luni dimineaţă un declin de 4,1%, acţiunile Societe Generale au scăzut cu 4,5% iar acţiunile Credit Agricole cu 5,4%.

Hollande s-a angajat în campania electorală că va forţa băncile să separe activităţile de retail de cele de investiţii, considerate ‘speculative’, va impune o taxă pe toate tranzacţiile şi va majora taxa pe profiturile băncilor cu 15%.
De asemenea, Francois Hollande a cerut Băncii Centrale Europene să reducă dobânda de referinţă în zona euro pentru a sprijini creşterea economică. Potrivit lui Francois Hollande, ‘este de necrezut ca BCE să inunde piaţa cu lichidităţi pentru ca băncile să se împrumute de la BCE cu 1% în timp ce statele, în special Spania, se împrumută de la bănci cu 6%. Ar fi mult mai simplu şi mai eficient ca BCE să împrumute statele membre’. Această poziţie se loveşte de opoziţia fermă a Germaniei. Însă Francois Hollande crede că opoziţia Germaniei face parte din procesul de negociere.

Socialistul François Hollande a fost ales duminică preşedinte, cu 51,62% din voturi faţă de 48,38% pentru preşedintele care îşi încheie mandatul Nicolas Sarkozy, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, după numărarea tuturor voturilor.
Sursa: Agerpres