Imigranţii din Austria care nu stăpânesc suficient de bine germana trebuie să se aştepte la o scădere a ajutoarelor sociale, pe care guvernul a decis miercuri să le condiţioneze de nivelul de vorbire a limbii, relatează AFP. Formula prezentată de guvern constă în solicitarea unui anumit nivel de stăpânire a limbii germane pentru a primi integral cei 863 de euro reprezentând alocaţia prevăzută pentru o persoană fără resurse. Un nivel insuficient, evaluat în baza cadrului european de referinţă pentru limbi, nu va da dreptul decât la suma de 563 de euro.

Această reformă a venitului minim garantat (Mindestsicherung) este un proiect major al coaliţiei formate din conservatori şi extrema dreaptă aflată la putere, care spune că vrea “să stopeze imigraţia pe cheltuiala sistemului social”.

Guvernul, care a acuzat de mai multe ori familiile numeroase de imigranţi că cumulează prestaţiile familiale, vrea, de asemenea, scăderea graduală a alocaţiilor vărsate în funcţie de numărul de copii.

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a apărat o măsură de “justiţie”. “Cine nu vrea să se integreze, cine nu vrea să înveţe germana (…) va primi mai puţin în viitor”, a postat el pe Twitter.