Secretarul de stat, Raed Arafat a vorbit despre protocolul de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19. Mai exact, întrebat care este diferența dintre o persoană iesită din izolare după 14 zile fără test şi o persoană decedată de COVID-19, Raed Arafat a precizat că nu există nicio logică.

Totodată, șeful DSU a precizat că a purtat o serie de discuții cu autoritățile în acest context și a decis modificarea ordinului pentru ca înmormântările să se facă în conformitate cu obiceiurile fiecăruia.

“Aici pot să vă spun că au fost două discuții pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății şi la finalul discuției a fost că toată lumea este de acord inclusiv INSP că trebuie modificată această regulă”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Înmormântările vor putea fi efectuate normal

Șeful DSU a mai menționat că la începutul pandemiei lucrurile nu au fost clare, însă regula va deveni mai flexibilă. Astfel, familiile pot înmormânta bolnavii de COVID conform obiceiurile, dar respectând totodată regulile sanitare.

”Dacă la început lucrurile nu erau clare ele s-au clarificat și trebuie modificată regula să devină mai flexibilă, mai permisivă ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare.

Acest lucru a plecat de la discuția respectivă cu colegii de la Ministerul Sănătății că urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Este un ordin emis de ministerul Sănătăţii”, a spus Arafat.

De menționat este faptl că șeful DSU a mai adăugat că în cazul în care se va decide ca regulile să rămână aşa, persoanele în cauză trebuie să iasă în faţă oamenilor și să explice decizia luată.

Raed Arafat a făcut referire la specialişti, care trebuie să vorbească în acest sens, sau să spună ca până acum se considera că era risc şi acum nu mai este.

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda