Octavian Udriște s-a stins din viață

Președintele onorific al Clubului Feroviar, Octavian Udriște, a încetat din viață luni seara, conform anunțului făcut de clubferoviar.ro.

Cunoscut ca „părintele” metroului din București, Udriște, care ar fi împlinit 89 de ani pe 18 aprilie, s-a născut la Timișoara și provine dintr-o familie cu o lungă tradiție în domeniul feroviar.

Tatăl său a fost implicat în conducerea unei companii comerciale care opera vagoane de marfă. Fiica sa, Ileana, este inginer de material rulant în filiala din Berlin a companiei elvețiene Stadler, reprezentând a patra generație de feroviari în familia Udriște.

Octavian Udriște a fost pasionat de trenuri încă de mic și și-a dedicat întreaga carieră transportului feroviar. A absolvit în 1958 Institutul de Căi Ferate București, Facultatea de Mecanică – Secția Locomotive. Şi-a adus contribuția la dezvoltarea domeniului prin soluții inovatoare precum tracțiunea electrică diesel și metroul din București.

Octavian Udriște
Octavian Udriște, la evenimentul Zilele Feroviare din 2019 / SURSA FOTO: Inquam Photos, Ilona Andrei

Era considerat „părintele” metroului bucureștean

A fost unul dintre cei trei factori decisivi în punerea în funcţiune, în 1979, a metroului bucureștean, alături de proiectant şi Întreprinderea de Vagoane Arad, în prezent Astra Vagoane Călători.

Rolul său esențial în lansarea metroului din București în 1979 a fost recunoscut, fiind numit director tehnic și director general al metroului în perioada 1985 – 1996. Ulterior, a ocupat poziții importante în Institutul de Cercetări în Transporturi INCERTRANS și la Siemens România.

Octavian Udriște a fost membru activ al mai multor asociații profesionale din țară și din străinătate. A contribuit la dezvoltarea și promovarea domeniului transporturilor feroviare. Recunoașterea calităților sale profesionale a dus la numirea sa ca membru de onoare al Asociației de Științe Tehnice din România (ASTR).

El a fost o prezenţă activă şi competentă în numeroase asociaţii profesionale din ţară şi străinatate:

  • Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR),
  • Uniunea Asociațiilor Europene a Inginerilor Feroviari (UEEIV),
  • Tren Club Român,
  • CODATU (Coopération pour le Développement et l’Amélioration des Transports Urbains et Périurbains),
  • Asociația Inginerilor Feroviari din România (AIFR),
  • Club Feroviar.

În toamna anului trecut a fost montată o placă aniversară în cinstea inginerului Octavian Udriște la stația Timpuri Noi de pe Magistrala 1 a metroului bucureștean.