„Legea împotriva lenei”, care prevede că respingerea ofertei unui loc de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social a intrat în vigoare. Legea îi vizează şi pe cei care lucrează la negru, dar încasează şi o formă de ajutor social.

În România, mai mult de 25.000 de persoane beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, iar situaţia demonstrează că majoritatea asistaţilor social nu intenţionează să-şi găsească vreun loc de muncă, notează Știripesurse.ro.

„La propunerea Alianţei Liberal Democrate, Legea nr.192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptată şi a intrat în vigoare astăzi 22 octombrie 2018. Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenţia majorităţii asistaţilor social de a-şi găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero”, anunţă preşedintele ALDE Dâmboviţa, Ionel Petre, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

El apreciază că statul nu mai trebuie să dea bani persoanelor care refuză nejustificiat să muncească.

„Consider că statul nu trebuie să mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora. Nu mai putem permite să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. Şi avem suficiente exemple, în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiţii, pentru a da mai mulţi bani celor care trăiesc din ajutorul statului,” a completat Ionel Petre.