Cutremur la nivel mondial. Armenia a transmis o informare de ultimă oră. Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei anunță că Azerbaidjanul „a invadat” enclava Nagorno-Karabah în partea controlată de „forţele de pacificare” ruse, care au a fost desfășurate în regiune la finalul războiului din toamna anului 2020 dintre cele două ţări.

De cealaltă parte însă, Azerbaidjanu neagă această informație. Baku a afirmat în schimb că „delimitează punctele de amplasare” ale trupelor, transmite EFE. 

Conform Ministerului Afacerilor Externe al Armeniei, invazia ar fi avut loc la data de 24 martie, joi. „Invazia forţelor armate ale Azerbaidjanului care a început la 24 martie în localitatea Paruh, din regiunea Askeran, în zona de responsabilitate a pacificatorilor ruşi, continuă”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei într-un comunicat.

Răspunsul venit de la Baku

În același timp, Erevanul mai insistă și în legătură cu faptul că „situaţia din Nagorno-Karabah continuă să fie tensionată” În același timp, conform sursei citate, Armenia  şi-a exprimat încrederea că partea rusă, care acţionează ca garant al respectării armistiţiului în regiune, va lua măsuri pentru „retragerea imediată a unităţilor forţelor armate ale Azerbaidjanului” din zona de responsabilitate a contingentului rus.

Referitor la reacția venită din Azerbaidjan, într-un comunicat transmis vineri, Baku a negat că s-ar fi produs lupte în zonă, cu ajutorul dronelor. Totodată, sursa citată a dat și asigurări că realizează un proces de cartografiere „precisă” a punctelor de amplasare a efectivelor „fără folosirea forţei”.

„Rapoartele provocatoare difuzate de partea armeană cu privire la presupuse confruntări militare, cu ajutorul aparatelor fără pilot, pe teritoriul Azerbaidjanului, unde este desfăşurat temporar un contingent rusesc de menţinere a păcii, şi referitoare la moartea unor militari azeri sunt minciuni”, a subliniat MAE azer.

Discuții cu SUA joi seară

Menționăm faptul că plângerile au fost dezbătute. Încă de joi noapte, situația din regiune a fost discutată de miniştrii apărării din Armenia, Suren Papikian, şi din Rusia, Serghei Şoigu. În același timp, odată cu noile tensiuni, au avut loc inclusiv discuţii telefonice între ministrul de externe armean, Ararat Mirzoian, şi secretarul de stat adjunct al SUA, Karen Donfried, adaugă sursa citată.

Amintim faptul că, în urma războiului care a avut loc în toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni,  şi împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.