Construcţia clădirii, al cărei nume a fost schimbat din Bucharest One în Globalworth Tower, a fost încheiată în decembrie anul trecut.

Până la acel moment, Ioannis Papalekas reuşise să contracteze jumătate din suprafaţa închiriabilă de 54.686 mp a acesteia. În primul trimestru al anului, turnul cu 23 de etaje a devenit complet operaţional, iar chiriaşii au început să îşi amenajeze birourile. Imobilul va găzdui sediile Vodafone, Huawei, Delhaize/Mega Image şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Majoritatea chiriaşilor sunt programaţi să se mute în Globalworth Tower în trimestrele doi şi trei ale acestui an.

În primele luni din 2016, Papalekas a decis să-şi mute aici sediul firmei Globalworth din clădirea BOB. Firma sa va ocupa un etaj întreg. Pe de altă parte, Vodafone şi-a extins contractul de închiriere pe încă un etaj, după ce avea închiriaţi 16.000 mp. Astfel gradul de ocupare al imobilului a ajuns la 59,6%.

„Suntem în negocieri active cu o serie de alţi chiriaşi pentru ocuparea integrală a proprietăţii“, se precizează într-un raport al Globalworth publicat pe Bursa de la Londra.

Costul de dezvoltare al turnului de la baza pasajului Pipera s-a ridicat la 94,8 mil. euro, iar valoarea sa de piaţă este de 155 mil. euro, potrivit datelor proprietarului. Cu nivelul actual de închiriere, compania preconizează un venit net de 7 mil. euro anual, care va creşte până la 11,5 mil. euro odată ce clădirea va fi complet închiriată. Ca înălţime, turnul este puţin mai mic decât Sky Tower din vecinătate sa.

Contracte noi

Investitorul mai are în construcţie un turn cu 11 etaje, lângă noul sediu Orange România – peste drum de Globalworth Tower, care a ajuns în stadiul final cu montarea faţadei. În primele trei luni ale acestui an, Papalekas a reuşit să închirieze jumătate din clădire către furnizorul de servicii de resurse umane Automatic Data Processing (ADP). Imobilul cu o suprafaţă închiriabilă de 12.000 mp ar trebui finalizat până la vară.

În paralel, construcţia primei clădiri din Globalworth Campus, din spatele staţiei de metrou Pipera, a ajuns la etajul 12 şi se lucrează la montarea faţadei. De asemenea, s-au realizat excavaţiile necesare şi pregătirea şantierului pentru cel de-al doilea imobil. Primul turn trebuie finalizat în trimestrul trei al acestui an, iar al doilea în primăvara lui 2017. Celor două clădiri li se va alătura o a treia, mai înaltă, cu o suprafaţă de 31.800 mp. Primul turn urma să fie ocupat de operatorul de telefonie Telekom România, dar acesta a decis să îşi continue contractul de închiriere din City Gate.

Singurul proiect pe care Globalworth îl dezvoltă în afara Bucureştiului, un parc logistic în Timişoara, a continuat şi el să se extindă. În februarie, Valeo a iniţiat opţiunea de extindere cu încă 13.500 mp. Parcul poate ajunge la o suprafaţă de 123.400 mp, iar acum are circa 81.000 mp.

Active de un miliard de euro

Valoarea proprietăţilor aflate în portofoliul Globalworth a crescut pe parcursul anului trecut, ajungând la final de an la 931 mil. euro, cu 55% peste valoarea din 2014, pe seama achiziţiilor făcute în 2015.

Finalizarea construcţiilor pe care compania le are în derulare vor ridica valoarea portofoliului de active la peste un miliard de euro, ceea ce va plasa Globalworth pe locul doi în topul celor mai mari investitori imobiliari din România, după NEPI şi în faţa Immofinanz.

Suprafaţa închiriabilă a proprietăţilor companiei a ajuns la peste 355.000 mp, din care circa 300.000 mp sunt exclusiv spaţii comerciale.

Firma lui Papalekas a ajuns să deţină jumătate din clădirile de birouri din aşa-numitul „City românesc“ definit de intersecţia dintre Blvd-ul Barbu Văcărescu şi Şos. Pipera. Practic, din cele zece clădiri de birouri din această zonă, incluzând şi turnul de pe Gara Herăstrău – aflat în construcţie, Papalekas deţine cinci clădiri cu o suprafaţă totală de peste 122.000 mp, adică jumătate din suprafaţa întregului stoc al zonei care se ridică la circa 257.000 mp.