Semnificația indicatorului rutier cu punct roșu

Semnele rutiere sunt de obicei aceleași în toate țările europene, chiar și în cele din afara UE, însă există și indicatoare care nu se găsesc în toate țările, fapt care îi poate deruta pe șoferi, lucru care poate fi cu adevărat periculos.

Unul dintre aceste semne speciale este plăcuța verticală, care într-un chenar negru pe fundal alb, are o săgeată neagră în centru și un punct roșu deasupra ei.

Indicatoarele în cadru negru și pe fundal alb sunt un avertisment, iar existența unei săgeți arată direcția de urmat. Culoarea roșie este și cea folosită pentru interdicții, drept urmare,, semnul indică că nu trebuie să continuăm pe drum drept ci să respectăm sensul indicat de săgeată.

În Germania, punctul roșu se găsește cel mai adesea pe indicatoarele cu săgeți și pe indicatoarele de direcție de pe autostrăzi și alte drumuri principale.

Semnul este de obicei utilizat în centrele urbane ale Germaniei, dar și în alte țări europene, informându-i pe șoferi că urmează un ocol pe care trebuie să îl facă pentru a evita o zonă sau o parte a rețelei rutiere în care traficul este congestionat, potrivit ziare.com.

În Germania, punctul roșu va fi întâlnit cel mai adesea pe indicatoarele cu săgeți și pe semnele de direcție de pe autostrăzi sau alte drumuri principale. Punctul roșu este de obicei plasat lângă numele orașului.

Punctele roșii marchează așa-numita „rută roșie”, care este o rută ocolitoare. Acesta permite șoferilor să ajungă la următoarea ieșire de pe autostradă în direcția de destinație cât mai repede posibil, potrivit ziarulromânesc.de.

Ocolirea este gândită cu scopul evitării porțiunilor de drum în care blocajele lungi de trafic sunt foarte frecvente.

Spre exemplu, în Bavaria, un astfel de traseu este în apropiere de Regensburg (Bavaria), lângă „tunelul Pfaffensteiner”, unde se formează ambuteiaje lungi care pot ține șoferii pe loc ore în șir.

In iulie, un alt indicator rutier a devenit obligatoriu, de data aceasta în România

Vă amintim că, potrivit legii nr. nr.111/2011, promulgată în iulie, responsabilii drumurilor sunt obligați să atenționeze prin indicatoare, acolo unde este cazul, că există risc de roaming involuntar.

Noua lege instituie obligaţia administratorilor drumurilor de a amplasa sub indicatoarele de intrare în localităţile aflate în zonele de risc de roaming involuntar a unor panouri conţinând mesaje de atenţionare cu privire la riscul menţionat.

Textul va fi scris cu majuscule, după cum urmează: cuvântul „ATENŢIE!” va fi scris cu roşu, iar „RISC DE ROAMING INVOLUNTAR” va fi scris cu negru”, mai stabileşte actul normativ, care cuprinde şi sancţiuni în cazul nerespectării acestor prevederi.