Primește mai mulți bani decât președintele și premierul! Cine este este unul dintre cei mai bine plătiți români?

Este vorba despre șeful Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Dumitru Chiriţă. ANRE a fost una dintre instituțiile cel mai des discutate în cadrul dezbaterilor din ultimele săptămâni, respectiv în discursul ministrului Virgil Popescu, scrie b1tv.ro

Dumitru Chiriţă este un fost electrician, sindicalist și membru PSD din anul 2000. Mai apoi, acesta a avut un mandat de deputat, până în 2004, după care a fost numit vicepreședinte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În 2008 a revenit în funcția de deputat, de unde a plecat ca președinte ANRE, în 2017.

Câți bani încasează șeful ANRE?

În fiecare an, Dumitru Chiriţă încasează un salariu de 707.000 de lei/an, adică aproximativ 59.000 de lei lunar, deci aproape 12.000 de euro, scrie sursa menționată. Totodată, vicepreședinții Zoltan Nagy și Mircea Man primesc la rândul lor salarii impresionante. În fiecare lună, aceștia primesc în jur de 10.200 de euro, respectiv 7.000 de euro, potrivit declarațiilor de avere ale acestora.

De asemenea, ANRE este doar unul dintre numeroasele exemple relevante pentru modul în care este gestionat bugetul de stat pentru salarii. Vlad Stoica, fostul șef de cabinet al lui Victor Ponta (PSD), primește 10.000 de euro lunar, în calitate de președinte al ANCOM. Înainte, funcția a fost deținută de către pesedistul Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor.

Trebuie menționat că președintele Klaus Iohannis are un salariu de 3.000 de euro net, aproximativ cât premierul, în timp ce miniștrii primesc lună de lună în jur de 2.500 de euro. Un parlamentar are un salariu de aproximativ 2.000 de euro, fără sumele forfetare incluse și deconturile pentru transport și cazare.

Ce a făcut recent președintele ANRE?

Amintim că președintele ANRE a decis să plece în concediu în Republica Dominicană, notează cursdeguvernare.ro. Cu toate că varianta oficială este cea în care președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Duminitru Chiriță, a plecat în concediu din motive medicale, sursele spun, de fapt, altă poveste.

Potrivit sursei anterior citate, Dumitru Chiriță nu a mai fost văzut în cadrul instituției pe care o conduce de vinerea trecută, însă a fost văzut în zona Punta Cana a insulei, în cursul zilei de luni.

Pe fondul acestor dezvăluiri, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că ANRE este o instituție care trebuie reformată din temelii. El a mai precizat, miercuri seara, că ANRE nu reușește să fie un reglementator.

„Eu aş fi demis conducerea ANRE pentru modul în care a gestionat problema facturilor. Cred că ANRE, din păcate, nu reuşeşte în niciun fel să fie ce ar trebui să fie un reglementator. Preşedintele Chiriţă, ne-a spus vicepreşedintele Zoltan, că este la investigaţii medicale, noi am înţeles altceva, cert este că lipseşte de două săptămâni din ţară în plină criză a facturilor.

Faptul că producătorii şi distribuitorii fac ce vreau fără să existe reglementare, faptul că au existat mai mult de un milion de facturi greşite pentru că distribuitorii au preferat să nu aplice reducerea la factură mi se pare o chestiune destul de gravă. Există o problemă cu ANRE, care a acţionat ineficient pe speţa creşterilor din energie”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL, miercuri seara, la Digi 24.