Langa Timisoara se afla un conac al baronilor Nikolics, ai caror mostenitori au obtinut titlul de proprietate, si acum vor sa-l vanda. La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, aici se organizau baluri si partide de vanatoare renumite, pentru ca unul din cei doi frati mostenitori a detinut functia de prim-ministru al Ungariei. Parcul, cu arbusti si flori aduse din strainatate, lacul cu peste si toate acareturile mosiei au avut parte de o soarta nefasta dupa nationalizare, cand a fost mai intai loc de popas pentru Armata sovietica, si mai apoi sediul CAP din zona. Parchetul a fost patat cu motorina, camerele sparte si recompartimentate iar parcul a fost neglijat. Dupa 1999, cand conacul a fost parasit, localnicii au luat si ceea ce mai ramasese: usi, ferestre etc. Abia de curand castelul are iar stapan, care si-ar dori sa-l readuca la infatisarea de altadata, dar care nu dispune de atatia bani.
Asa ca acum s-a decis sa-l vanda. Stefan KallAls, director al agentiei imobiliare EKS Company din Timisoara, crede ca aici s-ar putea amenaja un „wellness center”, un loc unde oamenii de afaceri isi pot redobandi fortele dupa stresul cotidian.
„Refacerea conacului ar cere multi bani, dar nici o cladire noua nu ar oferi sarmul pe care il are acest castel. Dotarea sa cu un restaurant, o crama, o sala de fitness, o sala de reuniuni, sauna, doua- trei terenuri de tenis, reamenajarea terenului de fotbal si dotarea cu doua-trei barci pentru iesiri pe raul Timis ar putea fi o investitie de succes pentru o firma puternica”, afirma Stefan KallAls.
Timpul, care a adus in paragina castelul de la Rudna, este cel care ii va decide soarta: va reinvia sub aceeasi forma sau va cadea sub greutatea buldozerelor.    

Si In bucuresti sunt palate de vanzare

Unul din acestea este situat ultracentral, pe bulevardul Carol si costa 500.000 USD. Frumusetea sa consta in arhitectura deosebita, cu arcade si coloane realizate in stil bizantin si brancovenesc, potrivit reprezentantilor agentiei Regatta. Renovarea si transformarea lui in sediu de birouri sau cazinou ar necesita circa un milion de dolari, apreciaza specialistii. Palatul are in total 38 de camere, plus dependinte si un teren de 1.500 mp.
O alta casa veche, cu aura de resedinta nobiliara este si palatul Ecaterinei Movila, construit in 1894 de mesteri italieni in stil ecletic si care are interioarele decorate cu picturi deosebite, realizate de celebrul pictor Stefan Luchian, nepot al proprietaresei. Resedinta are parter si doua nivele, cu o suprafata totala desfasurata de 550 mp, 15 camere, patru bai, bucatarie si garaj si costa 390.000 USD.

Calificative conac Rudna

Teren: HHHHH
Proprietarul si-a redobandit tot parcul, cu o suprafata de 60.000 mp de teren intravilan si mosia – o suprafata agricola de 40.000 mp de teren extravilan. Aici s-ar putea amenaja terenuri de tenis si fotbal sau o piscina. Conacul are si un lac cu peste, care ar putea fi curatat.
Amplasament: HHHH
Resedinta se afla pe malul drept al raului Timis, intr-o zona superba ca peisaj si foarte linistita, la 30 de kilometri de municipiul Timisoara. Accesul se face usor dinspre oras; pe o portiune de 23 de kilometri drumul este asfaltat, dar ultimii sapte kilometri sunt pietruiti.
Suprafata: HHHHH
Cladirea are un antreu mare si 14 camere de locuit la parter si alte sapte camere la mezanin, patru puncte sanitare, pivnita, sase camere in anexe, depozit de lemne.
Grad de intretinere: H
Conacul este in paragina de ani buni. Are insa o structura puternica, din beton armat si pereti din zidarie de caramida.
Raport pret-calitate: HHHHH
Pretul de pornire este de 90.000 euro, negociabil. Reprezentantii agentiei imobiliare E.K.S Company il considera un pret bun in raport cu valoarea teoretica a conacului. Daca s-ar investi cateva sute de mii de dolari, el ar putea fi transformat intr-un frumos loc de petrecere a timpului liber, innobilat de sarmul unor timpuri de glorie ale zonei.

Stiri

Una din tendintele remarcabile ale pietei imobiliare rezidentiale ale anului 2002 este cresterea ofertei de apartamente disponibile la vanzare, spre deosebire de ultimii ani, cand investitorii se orientau in primul rand spre inchiriere, afirma Bogdan Georgescu, director al firmei de consultanta imobiliara Colliers International. Mai mult de jumatate din proiectele noi sunt exclusiv de vanzare, cu preturi cuprinse intre 700 si 900 USD/mp. Desi chiriile au scazut in ultimul an cu 10-15%, riscul asociat investitiilor imobiliare a scazut si el, odata cu imbunatatirea conditiilor economice, ceea ce face ca investiile in proiecte imobiliare rezidentiale sa ramana atractive pentru potentialii investitori.

Planul Urbanistic General (PUZ) al Capitalei este pe Internet. La site-ul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti www.pmb.ro se afla toate cele 108 pagini ale reglementarilor PUZ al Capitalei, aprobat anul trecut printr-o hotarare de guvern: regulamentul local, cadrul legal de aprobare a autorizatiilor de construire, prescriptiile specifice pe zone, sub-zone si unitati, spatiile verzi, obiectivele de interes public si alte recomandari de urbanism, impreuna cu un bogat set de harti pot fi consultate de populatie si de investitori in mod direct. Pe site-ul primariei mai exista si un ghiseu electronic pentru Legea nr. 10, cu situatia imobilelor retrocedate, precum si o situatie a autorizatiilor de construire emise.

Cadastrul va avea o baza electronica de date, realizata de IBM. Directorul Oficiului National de Cadastru, Alexandru Radocea, sustine ca, in curand, sistemul cadastral, de verificare si monitorizare a proprietatii imobiliare va fi mult mai bine pus la punct, datorita implementarii variantei computerizate. Oficiul va plati 3,5 milioane de dolari pentru acest sistem IT, co-finantat prin World Bank’s. In acest mod exista speranta ca nu vor mai fi cazuri de intarzieri sau erori la eliberarea certificatelor de sarcini ale proprietatilor imobiliare (au fost cazuri in care, din cauza starii precare a arhivelor cadastrale, functionarii de la birourile cadastrale din Transilvania eliberau certificatele doar pe declaratii pe proprie raspundere si nu mai verificau eventualele ipoteci).

Minerii primesc bani de la englezi ca sa-si repare casele. Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Marii Britanii a initiat un program de reabilitare a locuintelor din Valea Jiului pe care-l co-finanteaza, intr-o prima etapa, cu 150.000 de lire sterline. Fondurile sunt nerambursabile, dar beneficiarii au obligatia sa participe cu forte proprii la realizarea lucrarilor.