Salariul mediu net a fost, in luna noiembrie 2005, de 774 lei, mai mult cu 4,3% comparativ cu luna octombrie a aceluiasi an, anunta Institutul National de Statistica. Potrivit INS ritmul de crestere a salariului mediu a fost mai mare decat rata inflatiei.

Cresterea castigului salarial mediu net a fost determinata in principal de plata primelor si stimulentelor in silvicultura, exploatare forestiera industria miniera, comert, hoteluri si restaurante, intermedieri financiare, informatica si cercetare-dezvoltare, dar si din realizarea unei productii superioare fata de luna precedenta in principal in industria textila si industria de prelucrare a lemnului, industria de masini si aparate electrice. Industria tutunului, industria metalurgica si activitatea de eliminare a deseurilor si a apelor uzate au fost domeniile unde s-au inregistrat scaderi ale salariului mediu net in luna noiembrie. Diminuarea salariului mediu din aceste sectoare s-a datorat acordarii in luna precedenta a primelor si sumelor pentru timpul lucrat suplimentar si a primelor din profitul net.


Cele mai mari cresteri ale veniturilor le-au obtinut salariatii care lucreaza in domeniul intermedierilor financiare, in industria miniera si in domeniul transportului aerian. Acestia au incasat in luna noiembrie cu 29,8%, 14,5% si respectiv 12% mai mult fata de luna precedenta.

Sursa: Capital, 09 ianuarie 2006