Migraţia internă este un fenomen care a luat amploare în România ultimilor ani, iar tinerii sunt cei care se mută în cea mai mare proporţie dintr-un oraş în altul. Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore – unele oraşe ar putea rămâne goale sau cu o populaţie îmbătrânită, în timp ce altele se confruntă cu supra-aglomerarea.

De aceea, Siemens SRL a dat startul competiţiei de dezvoltare urbană sustenabilă Oraşul20.20, adresată studenţilor şi masteranzilor de la toate facultăţile din România. Tinerii sunt încurajaţi să identifice sufletele oraşelor lor, acele zone urbane cu un rol social important, care au capacitatea de a da vitalitate şi viaţă unui oraş. Viziunea Siemens este că dezvoltarea sustenabilă a acestor zone este cheia prin care oraşele îşi pot seduce şi loializa locuitorii.

În cadrul concursului, tinerii trebuie să realizeze un filmuleţ în care să identifice aceste zone urbane care joacă un rol important în oraş, să prezinte factorii din prezent care le pot afecta şi să propună scenarii pentru dezvoltarea lor sustenabilă.

Filmele se vor putea posta pe site-ul 220.ro între 15 aprilie şi 15 mai, iar la final, un juriu format din experţi Siemens va decide câştigătorii celor trei premii, în valoare de 1000 de EUR, 750 de EUR şi 500 de EUR.

„Oraşul20.20 este o competiţie prin care vrem să-i stimulăm pe tineri să se gândească la lucrurile frumoase din oraşele lor şi să vină cu soluţii pentru dezvoltarea lor. Accentul nu cade pe tehnologii, ci pe modul în care soluţiile inovatoare de dezvoltare urbană ne pot influenţa calitatea vieţii de zi cu zi şi modul în care ne raportăm la oraşele în care locuim”, a declarat Cristian Secoşan, Director General al Siemens SRL.

În opinia tinerilor, principalele probleme ale oraşelor în care locuiesc sunt lipsa oportunităților de muncă sau de studii (18.39%), costurile crescute pentru locuit (14.86%), traficul congestionat (13.33%), curățenia (12.4%) și clădirile urâte și nesigure (12.09%), iar parcurile şi zonele verzi sunt cele mai apreciate aspecte din oraşele lor.  

Cum văd tinerii rezolvarea acestor probleme în viitor? Ei consideră că extinderea zonelor verzi (20.07%), înfrumusețarea și modernizarea clădirilor (19.12%), precum și soluțiile de planificare urbană sustenabilă (16.02%), sunt principalii factori care ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii în oraşele din România.

Oraşul 20.20, un proiect Siemens, este un concurs de dezvoltare urbană adresat studenţilor şi masteranzilor.