Numărul europenilor care au efectuat o croazieră s-a dublat în opt ani, în condiţiile în care în 2004 au fost de doar 2,83 milioane, iar pragul de şase milioane a fost depăşit în 2011.

În ultimii cinci ani, piaţa europeană a croazierelor a cunoscut o creştere medie de 8%, subliniază CLIA. La fel ca şi în anii precedenţi, 80% din europenii care au decis să facă o croazieră anul trecut au ales Europa, destinaţia preferată fiind Marea Mediterană.

"2012 a fost un an bun pentru industria europeană a croazierelor, în special având în vedere provocările din cursul anului", a declarat preşedintele diviziei europene a CLIA, Manfredi Lefebvre d’Ovidio.

Cea mai importantă tendinţă înregistrată anul trecut a fost succesul crescut înregistrat de croazierele din apele Europei de Nord, unde frecventarea a crescut cu 10% până la 1,33 milioane de amatori de croaziere.

Din cauza crizei economice, anul 2012 a fost marcat de prăbuşirea clientelei spaniole, cu o diminuare de 18% a spaniolilor care au efectuat o croazieră, şi într-o mai mică măsură a celei italiene (-9%), acestea fiind cea de-a patra, respectiv a treia, piaţă din Europa, după Marea Britanie şi Germania.
Sursa: Agerpres