Tribunalul penal special de la Riad a început procesul ‘celor 50 de suspecţi, printre care 47 saudiţi, doi sirieni şi un yemenit’, precizează Spa.
Ei sunt acuzaţi că s-ar fi ‘alăturat unei celule teroristă din ţară, aparţinând reţelei teroriste Al-Qaida, că ar fi planificat (…) distrugerea cu ajutorul explozibililor’ a unor complexe rezidenţiale şi a unei clădiri publice, şi că au ucis un cetăţean american.
Ei sunt, de asemene,a inculpaţi pentru planificarea unor atentate vizând ‘ambasadele britanice şi americane de la Riad’ şi uciderea unor importanţi responsabili saudiţi.
Acuzaţii, dintre care cinci au compărut sâmbătă, ar fi adus arme grele de contrabandă din Irak ‘în beneficiul reţelei teroriste’, adaugă agenţia de presă.
În iunie anul trecut a început procesul altor 85 de acuzaţi, urmăriţi pentru fapte similare în faţa unui tribunal special pentru securitate din Araba Saudită.
O sursă din justiţie a declarat, în aprilie 2011, că 5.080 de persoane suspectate de terorism sunt judecate sau au fost judecate de aceste tribunal special, criticat de avocaţi.
Arabia Saudită, teatrul unei serii de atacuri sâmgeroase conduse de Al-Qaida între 2003 şi 2006, a lansat o campanie de arestări pentru eradicarea organizaţiei locale a reţelei teroriste.
Sursa: Agerpres