3,75 Din privatizarea Bancii Comerciale, statul roman a incasat mai mult decat a primit din toate celelalte mari privatizari. Daca adunam banii incasati din privatizarea Sidex, Banca Agricola, BRD, Petrom, Dacia, Alro etc. nu vom ajunge la suma pe care o vom primi pentru BCR, adica 3,75 miliarde euro, pentru circa 61%. Ce inseamna acest lucru? O economie romaneasca privita cu alti ochi, care are alte perspective, in care investitorii incep sa aiba incredere si, nu in ultimul rand, pretul arata ce inseamna o privatizare transparenta. Cat s-a incasat, de fapt, din celelalte mari privatizari, probabil numai conturile unor firme din paradisuri fiscale ar putea sa ne spuna. Evaluarea BCR la aproximativ sase miliarde euro stabileste un alt reper al valorii sistemului bancar si al companiilor romanesti, in general. Sa nu uitam ca in urma cu doar doi-trei ani, BCR nu a putut fi vanduta nici macar cu 800 de milioane euro.

29,1 In urmatorii ani, pana in 2013, Romania ar urma sa primeasca de la Uniunea Europeana 29,1 miliarde euro. Este o suma imensa, care ar trebui sa ne ajute sa avem o infrastructura comparabila cu a celorlalte tari europene. Necazurile cu capacitatea de absorbtie a unor astfel de sume nu este specific romaneasca. Mai toate tarile, in preajma integrarii, au avut astfel de probleme. Nu este o scuza. O administratie corupta nu poate pacali la nesfarsit pe oficialii europeni. Inteligenta noastra ar trebui sa ne invete ca, folosind transparent acesti bani, vom avea cu totii de castigat. Sigur, e greu sa-l convingi de acest lucru pe un primar care ar vrea ca banii europeni sa mearga doar spre firma nevestei. Aceasta suma e un semn si ca Uniunea Europeana chiar ne doreste. Cu acesti bani, cu cei pe care ii vom aloca noi de la buget si cu banii investitorilor privati, pana in 2013, Romania ar trebui sa devina cu adevarat o tara europeana. Oricate nemultumiri zilnice am avea, din perspectiva istorica, perioada 1989-2013 se va dovedi a fi o perioada fabuloasa, fara egal in trecut.


2013 Anul care cuprinde cifra cu ghinion este o borna din mai multe puncte de vedere. Organizatia Mondiala a Comertului a stabilit recent ca subventiile acordate agricultorilor de catre tarile dezvoltate sa fie simtitor reduse sau sa dispara pana in 2013. Este o concesie facuta tarilor sarace, care nu pot concura produsele agricultorilor ingrasati cu subventii. Globalizarea nu trebuie sa aiba un singur castigator, tarile bogate. Piata libera imparte corect beneficiile doar daca nu este alterata de amestecul statului. Decizia de la Hong Kong este un moment de cotitura.Vor fi proteste ale agricultorilor din tarile bogate (iar Romania va face parte din aceasta categorie), dar atitudinea corecta fata de tarile sarace este sa li se permita accesul produselor lor ieftine pe pietele bogate. E o decizie istorica, mai importanta decat orice stergere de datorii practicata pana acum de tarile bogate.