– Urmează încă 500.000 în 2010 –   

Numarul somerilor din Uniunea Europeana (UE) va creste cu 3,5 milioane in cursul acestui an, pe fondul incetinirii economice care va afecta intreg continentul, se arata intr-un studiu al Comisiei Europene (CE). Potrivit raportului, rata somajului devine una din cele mai grave probleme cu care statele membre Ue se vor confrunta in 2009.

„Numarul persoanelor care intra in somaj il depaseste cu mult pe cel al locurilor de munca nou create”, releva raportul CE, care estimeaza „o inrautatire contunua a situatiei, in conditiile in care numarul angajatilor se va reduce cu 1,6% (3,5 milioane)”.

Astfel, rata somajului, aproximata la sapte procente anul trecut, va creste cu circa 10% in 2009, conform datelor prezentate miercuri in raportul CE.

Comisia Europeana se asteapta ca sectoarele de activitate cele mai afectate sa fie metalurgia, productia de automobile, sectorul financiar si activitatile de logistica.

Pe de alta parte, CE apreciaza ca retailul va fi unul din putinele sectoare de activitate unde vor fi inregistrate cresteri.

Totusi, raportul incica faptul ca rata somajului va continua sa creasca si in 2010 in randul statelor Uniunii Europene. Estimarile economice anterioare indicau faptul ca economia Uniunii va incepe sa-si revina usor in 2010, dupa ce anul curent ar fi fost marcat de recesiune. Acum insa, Comisia Europeana este de parere ca in 2010 vor mai fi pierdute inca 500.000 de locuri de munca in UE.

Piata muncii se va micsora in aceasta perioada in intreaca Uniune Europeana, iar cele mai afectate state vor fi, potrivit studiului, Irlanda, Spania si Tarile Baltice.

Comisia Europeana se asteapta ca Germania sa piarda in acest an o jumatate de milion de locuri de munca, pe fondul celei mai mari recesiuni economice din ultimele decenii care afecteaza cea mai puternica economie europeana.