În primele șase luni ale acestui an, valoarea totală restantă a obligațiunilor corporative din Regatul Unit a scăzut cu 13,3%, de la 2,237 trilioane de lire sterline, la 1,940 de miliarde de lire sterline, o scădere cu 297,5 miliarde de lire sterline. Aceasta se poate compara și cu o scădere cu 3% a indicelui FTSE 100 în aceeași perioadă, a declarat managerul de active digitale Collidr pentru CityAM.

Prețurile obligațiunilor au fost afectate de creșterea ratelor dobânzilor și a inflației

Prețurile obligațiunilor au fost afectate de creșterea ratelor dobânzilor și a inflației în creștere de la începutul anului, ca răspuns la înăsprirea politicii monetare a băncilor centrale pentru controlul inflației. De asemenea, cercetările Collidr arată că 283,8 miliarde de lire sterline au fost șterse din valoarea UK Glits (obligațiuni guvernamentale din Regatul Unit) de la începutul anului. Acest tip de obligațiuni a scăzut cu 14,8%, fiind cel mai mare declin din anii 80.

Scăderea prețurilor obligațiunilor a reprezentat o provocare majoră pentru cei care dețin obligațiuni în scopuri defensive, presupunând că acestea pot oferi o oarecare protecție, în cazul în care acțiunile scad.

Provocări în vânzarea de obligațiuni

Colin Leggett, director de investiții la Collidr, a explicat că această scădere a prețurilor obligațiunilor reprezintă o provocare majoră pentru conceptul tradițional – regula investițiilor 60/40, pe care mulți manageri de fonduri au dezvoltat-o ​​pentru investitorii de retail.

Regula 60/40 se bazează pe principiul că și cu 40% în obligațiuni, există o sursă stabilă de venit, în cazul în care acțiunile nu funcționează. Cu toate acestea, prețurile obligațiunilor au crescut atât de mult încât sunt vulnerabile la creșterea inflației și a ratelor dobânzilor.

El a avertizat că investitorii trebuie să se uite la obligațiuni pentru clase alternative de active, dacă doresc o diversificare.

„Pentru investitorii care doresc să compenseze volatilitatea acțiunilor, obligațiunile corporative nu sunt răspunsul în acest moment”, susține Leggeett.