26% din Pădurea Amazoniană este complet distrusă. Procesul este ireversibil

„Pentru noi, să anunţăm că Amazonia este contaminată şi distrusă în procent de 26% reprezintă ceva alarmant”, a declarat venezueleanul Gregorio Mirabal, adăugând „Este un cod roşu care ne spune că, dacă nu facem nimic acum, nu vom atinge obiectivele de dezvoltare prevăzute pentru 2030 şi nici pe cele ale marilor acorduri semnate la COP din Glasgow”.

Gregorio Mirabal conduce Coordonarea organizaţiilor autohtone din bazinul amazonian (COICA), reprezentând 3,5 milioane de indigeni din această regiune.

În ultimii 12 ani, Amazonul nu a ars niciodată atât de mult într-o singură lună august. În 2022, flăcările au ars cu 18% mai multe case decât în august 2021.

Zona cea mai critică se află la intersecția dintre Amazonas, Acre și Rondônia, o regiune aproape cât Spania, cunoscută sub numele de Amacro, un acronim pentru aceste trei state ale căror autorități au lansat în 2021 un controversat proiect de zonă de dezvoltare durabilă cu sprijinul președintelui Jair Bolsonaro.

Pentru Greenpeace, obiectivul real al inițiativei este de a „stimula producția agricolă” pe un teritoriu locuit de 1,8 milioane de persoane.

„Aceasta este noua frontieră a defrișărilor„, subliniază Romulo Batista, purtătorul de cuvânt al acestei asociații de mediu, cu care o echipă AFP a survolat zona.

Amacro, spune Batista, „a concentrat 40% din incendiile identificate de la începutul anului în Amazonia braziliană”.

În unele locuri, fumul este atât de dens încât vizibilitatea pilotului este mult redusă. Mirosul de arsură este aproape insuportabil.

Peisajul este unul dezolant

În zonele deja distruse, peisajul este unul dezolant: acolo unde odinioară exista un strat gros de vegetație verde, acum există suprafețe imense de sol negru sau gri închis.

Iar în zonele care încă ard, flăcările acționează ca niște faruri în mijlocul norilor de fum generați de o multitudine de focare de igrasie separate de doar câțiva metri.

Noaptea, văzute de sus, aceste puncte fierbinți arată ca niște mici vulcani în erupție. Pentru locuitorii din Porto Velho, capitala statului Rondônia, această lună august a fost deosebit de dificilă.

„Am impresia că a fost de trei ori mai mult fum decât anul trecut. Este dăunător, în special pentru copiii care au probleme respiratorii”, a declarat pentru AFP Francisco Alan Ferreira da Silva, un șofer în vârstă de 33 de ani.

„Este oribil, dimineața este o ceață imensă, soarele este roșu și este foarte cald. Iar când deschizi fereastra, poți vedea particule de cenușă care intră în cameră”, explică Joyce Milena, o asistentă administrativă în vârstă de 24 de ani.

Defrișările și incendiile de pădure au crescut brusc sub actualul guvern

De la preluarea mandatului de către Jair Bolsonaro, în ianuarie 2019, defrișările anuale medii din Amazonia braziliană au crescut cu 75% față de deceniul precedent.

Președintele de extremă dreapta, care în octombrie va încerca să fie reales, respinge criticile susținând că Brazilia „își conservă pădurile mult mai bine decât Europa”, făcând aluzie la incendiile care au devastat Franța și Spania în această vară boreală, scrie  Tico Times, citând France Presse.