Incendiile din Hawaii au făcut 67 de victime

Incendiile de vegetaţie de pe insula Maui şi de pe Insula Mare din Hawaii au ucis 67 de persoane, conform celui mai recent bilanţ. Mii de locuitori şi turişti au evacuat de urgență oraşul istoric Lahaina. Acesta este cel mai mare dezastru din istoria statului Hawaii, un incident de asemenea anvergură a mai avut loc doar în 1960, provocat de tsunamiul Hilo, care a ucis 61 de persoane.

„Incendiul din Lahaina nu a fost stins”, a transmis Guvernul într-o declaraţie, potrivit CNN.

Autoritățile anunță pagubele uriașe produse clădirilor rezidenţiale, aceste aua fost evaluate la 1,3 miliarde de dolari. Incendiul a afectat peste 2.088 de locuinţem, iar peste 2.000 de locuinţe vor trebui reconstruite.

Sunt anchetate deciziile autorităților

Procurorul general din Hawaii, Anne Lopez, a declarat că va realiza „evaluare cuprinzătoare” a deciziilor luate de oficiali ca răspuns la incendii.

„Departamentul meu se angajează să înţeleagă deciziile care au fost luate înainte şi în timpul incendiilor de vegetaţie şi să împărtăşească publicului rezultatele acestei analize. (…) Pe măsură ce continuăm să sprijinim toate aspectele efortului de ajutorare în curs, acum este momentul să începem acest proces de înţelegere”, a precizat procurorul.

Potrivit guvernatorului Josh Green a fost autorizată o evaluate a răspunsului autorităţilor statului, dar a adăugat că un răspuns organizat a fost împiedicat de întreruperile de curent şi de deteriorarea reţelei telefonice. „Telecomunicaţiile au fost distruse foarte rapid”, a precizat guvernatorul. Se pare că sirenele de avertizare din Maui nu au fost activate pe măsură ce incendiile se răspândeau, nerespectându-se astfel managementul serviciillor de urgenţă.

Victimele sunt căutate cu câini

Victimele sunt căutate cu câini special dresaţi din California şi din statul Washington, aceștia vor ajuta la recuperarea rămăşiţelor umane dintre ruine. Între timp, pompierii încearcă în continuare să stigă focarele încă fierbinţi şi incendiile mai mici. Incendiile care s-au răspândit rapid, devastând oraşul istoric Lahaina, a lăsat mii de oameni au rămas fără adăpost.

Potrivit autorităților, peste este 15.000 de turişti s-au suit joi în avioane și au părăsit insula Maui. Preşedintele Joe Biden a declarat stare de „dezastru major”.

Oamenii rămași fără adăpost sunt găzduiți în hoteluri şi proprietăţi turistice de închiriat, în cele patru adăposturi pentru sinistraţi.

Autorităţile se confruntau, de asemenea, cu o problemă generalizată în ceea ce priveşte lipsa de energie electrică şi apă în întreaga comunitate, după ce, vineri dimineaţă, aproximativ 11.000 de locuinţe şi firme erau rămase fără curent electric, potrivit Poweroutage.us.

Mărturiile martorilor la catastrofă

Martorii au vorbit despre spaima prin care au trecut atunci când, fără avertisment, focul a mistuit oraşul în câteva minute, din cauza rafalelor puternice aduse de uragan, unii au scăpat de flăcări doar sărind în Oceanul Pacific.

Multe persoane au suferit arsuri şi au inhalat fum.

„Era atât de cald în jurul meu, încât simţeam că îmi va lua foc cămaşa”, a declarat Nicoangelo Knickerbocker, un locuitor de 21 de ani din Lahaina. Acesta a auzit maşini şi o benzinărie explodând, iar la scurt timp a fugit din oraş împreună cu tatăl său, luând cu ei doar câinele familiei. „Se auzea ca şi cum ar fi fost un război”, a mărturisit tânărul.

Guvernatorul Josh Green a declarat într-o conferință de presă că „va fi nevoie de mulţi ani pentru a reconstrui Lahaina”.

Cauzele incendiilor, care au început marţi seara, nu au fost încă determinate. Cu toate acestea, Serviciul Naţional de Meteorologie emisese avertismente pentru Insulele Hawaii pentru vânt puternic şi vreme uscată – condiţii propice pentru incendii – pe care le-a anulat miercuri târziu.

Aproape 85% dintre incendiile de vegetaţie din SUA sunt provocate de oameni, potrivit Serviciului Forestier al SUA.