Criza a adus schimbări pe piaţa muncii nu doar la nivelul angajaţilor de rând. Şi top managerii au fost afectaţi, iar dovada este scăderea pretenţiilor salariale comparativ cu lunile de dinainte de criză. Head-hunter-ul George Butunoiu, proprietarul firmei de executive search George Butunoiu Ltd, face pentru capital.ro o radiografie a pieţei de executive search şi a războiului mocnit dintre angajatori şi top manageri în contextul noilor condiţii de pe piaţa muncii.

capital.ro: Cum a arătat piaţa de head-hunting în 2009?

George Butunoiu: A scăzut mai puţin decât mă aşteptam. Credeam că se va reduce la jumătate, dar a scăzut doar cu 25-30% în ceea ce priveşte numărul de joburi disponibile. Comparativ cu 2008 au apărut însă, diferenţe majore. Dacă înainte mai mult de jumătate dintre joburile destinate top managerilor erau nou create, chiar în companii noi, şi restul de înlocuire, în 2009 aproape toate locurile de muncă au fost de înlocuire.

capital.ro: Ce a determinat această schimbare?

G.B.: Dacă până anul trecut era greu să găseşti un specialist sau salariile cerute de acesta erau foarte mari, în 2009 lucrurile s-au schimbat. Acum, angajatorii aleg să schimbe top managerii cu alţii ori mai bine pregătiţi, dar care vor un salariu similar, ori cu unii care vor bani mai puţini, dar sunt la fel de buni.

Unii angajatorii plătesc poliţe mai vechi, se răzbună. Acum un an era greu să pentru un angajator să concedieze un manager care nu era foarte eficient pentru că era dificil să găsească altul. Acum, însă, acest lucru nu mai este o problemă. Angajatorii îşi rezolvă o serie de frustrări în acest fel.

Pretenţii salariale reduse la jumătate

capital.ro: Cum a influenţat ultimul an pretenţiile salariale şi atitudinea top managerilor?

G.B.: Situaţia poate fi privită din două perspective: cea a managerilor care au un loc de muncă şi cea a celor care au fost disponibilizaţi şi îşi caută de aproape jumătate de an un job. Pot spune că cei care au un job nu mai sunt gata să îl părăsească aşa cum se întâmpla înainte de criză. Acum vor un loc de muncă sigur şi se gândesc de zece ori înainte să plece.

În cazul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, pretenţiile salariale s-au redus chiar şi cu 50%.

capital.ro: Unde va ajunge piaţa de executive search în 2010?

G.B.: Nu cred că în prima jumătate a anului putem vorbi de o revenire. Poate în a doua jumătate din 2010, când se vor mai face recrutări. La nivelul din 2008 vom ajunge poate abia peste 3 ani.

Nu mai există un trend, există doar întâmplări

capital.ro: În ce domenii se fac angajări în acest an la nivel de top management?

G.B.: Nu se caută practic în niciun domeniu. Nu e un trend. Putem spune că o companie sau alta angajează un manager. Că întâmplarea face să fie dintr-un anumit domeniu, e altă poveste. Dar nu putem generaliza. După prima jumătate a anului vom putea vedea care este trendul angajărilor.

capital.ro: Cum arată compania ideală în care al dori să lucreze un top manager?

G.B.: Compania cu cash în conturi. O companie fără probleme financiare. În ceea ce priveşte mărimea companiei, lucrurile s-au schimbat faţă de acum 4-5 ani. Dacă atunci nu erau alternative pe piaţă şi cele mai puternice firme erau multinaţionalele, managerii voiau să lucreze în cadrul acestora. În timp, situaţia s-a schimbat, şi companiile autohtone şi-au sporit prezenţa şi au devenit şi ele atractive. Diferenţele stau şi la nivel de aspiraţii. Unii candidaţi vor un job sigur, alţii vor un job bine plătit, chiar dacă e riscant.

Medie de 10.000 de euro pentru un top manager „vânat”

George Butunoiu Ltd, compania deţinută de head-hunterul George Butunoiu, a avut în 2008 o cifră de afaceri de 680.000 de euro. 2009 a fost însă marcat de scăderi, business-ul companiei ajungând la puţin peste 500.000 de euro. Pentru anul în curs, Butunoiu mizează pe afaceri de 600.000 de euro pe fondul revenirii pieţei muncii în a doua parte din 2010. Potrivit acestuia, în fiecare an compania sa intermediază  în jur de 50 de recrutări.