Când vine vorba de oraşul lor, dar mai ales in contextul căderii comunismului, berlinezii o iau la modul personal. Aniversarea a 20 de ani de la căderea zidului Berlinului este sărbătorită prin manifestaţii, petreceri de stradă la care participă întregul oraş, ceremonii oficiale şi o varietate largă de concerte, de la Mozart la U2 şi Bon Jovi

Cea mai mare atracţie a acestor zile este concertul U2 din cadrul premiilor MTV, programat pentru marţi seara, care a fost în ultimile zile subiect de scandal în presa internaţională. Deşi s-a spus, iniţial, că accesul la concert va fi gratuit, cu câteva zile înainte au fost puse în vânzare 10 000 de bilete care s-au epuizat în câteva ore.

În zilele următoare, trupa de rock Bon Jovi va mai ţine un concert aniversar. La astfel de evenimente simpla rostire a unor cuvinte precum “zid” sau “libertate” poate stârni mulţimea să scandeze minute în şir. Până si starul Baywatch David Hasselhoff şi-a făcut fani pe sistemul ăsta odată cu lansarea piesei “Looking for Freedom”.

Secretarul de stat Hillary Clinton, presedintele francez Nicolas Sarkozi, preşedintele rus Medvedev şi Gordon Brown vor defila în faţa porţii Brandenburg pentru a marca momentul istoric.

Acum douăzeci de ani, berlinezii dansau pe zidul care separa oraşul în două, cu picioarele goale pe betonul rece, se ţineau de mâni şi urlau cât îi ţineau plămânii “Libertate!”. 136 de oameni au murit încercând să escaladeze zidul pentru a trece de partea de vest între 1961 şi 1989.

Esticii au fost întâmpinaţi cu bani

Pe 9 noiembrie, nemţii din partea de est au trecut de partea cealaltă pe motociclete, Trabanturi şi biciclete ruseşti. Sute, apoi mii şi zeci de mii au trecut zidul  în câteva zile. Magazinele au rămas deschise pentru cetăţenii care trăiseră izolaţi de bunurile din lumea liberă iar băncile au oferit fiecărui locuitor din est 100 de mărci germane, echivalentul de atunci a 50 de dolari, ca “bani de bun venit”.

Secţiuni din zid de peste 155 de kilometri au fost dărâmate iar bucăţile au fost luate de turişti sau vândute ca suveniruri. “Era o atmosferă incredibilă şi multe scene, pentru că oamenii plângeau, nu înţelegeau ce se întâmplă, alţii veneau la poarta Brandenburg cu sticle de băutură şi şampanie, erau multe familii reunite după mulţi ani care plângeau şi se îmbrăţişau pe stradă”, îşi aminteşte un berlinez care era student în 1989, citat de presa locală.

Preşedintele rusiei Dmitry Medvedev a declarat cu această ocazie că relaţiile Rusiei cu restul Europei ar fi putut fi diferite în cei 20 de ani de la căderea zidului Berlinului. “O parte din speranţele pe care eu şi oamenii din ţara mea le-am avut au fost înteleiate, altele nu. Important este că graniţele care împărţeau Europa în două au fost înlăturate”, a spus într-un interviu pentru Der Spiegel.