Riscurile cele mai mari apasă pe prețurile minereului de fier și va conduce la o creștere a livrărilor, spune analistul Jeffrey Currie într-un raport al Goldman Sachs cu predicții pentru 2014. Presiunea pe prețuri va fi cel mai vizibilă spre finele lui 2014, analistul prognozând că minereul de fier, cuprul și soia vor cădea până la cele mai mici niveluri din 2010.
Mărfurile urmărite de indicele S&P GSCI a pierdut 5,1% în acest an, condus în principal de porumb, pe fondul creșterii livrărilor, precum și de metalele prețioase, pe fondul așteptărilor că Federal Reserve va reduce pachetul de stimulente.
Goldman descrie scăderile prognozate pentru minereul de fier, aur, soia și cupru ca fiind semnificative și spune că aceste mărfuri ar putea ajuta monedele slabe din țările producătoare, inclusiv dolarul australian și randul sud-african.
Aurul, care se tranzacționa la 1.246,50 dolari pe uncie pe Comex în Singapore, va pica până la 1.050 dolari la finele anului viitor, scrie analistul Goldman în raport, întărind astfel o predicție anterioară.
Aurul se îndreaptă în acest an către prima cădere din 2000 încoace, în condițiile în care investitorii și-au redus deținerile. Prețurile contractelor futures pe aur au pierdut ieri 2,6% după ce Fed a semnalat că ar putea reduce programul său de stimulenete în lunie care vin.
Soia este prognozată să încheie anul viitor la un preț de 9,50 dolari pe bushel, comparativ cu 12,7725 dolari la cât a închis ieri pe bursa din Chicago, în timp ce prețul porumbului se va retrage până la 3,75 dolari pe bushel, de la 4,2475 dolari în prezent. Cuprul va pica la 6.200 dolari pe tonă, de la 6.961 dolari cât a închis pe London Metal Exchange.