”În trei ani, până anul trecut, România ajunsese la 1.905 MW instalaţi în eolian. Aproape 1.000 de MW au fost instalaţi numai în 2012, cam o turbină pe zi, calendaristic vorbind. Potrivit calculelor pe care ni le făcusem, anul acesta ar fi trebuit să avem peste 3.000 de MW. Probabil că ne vom închide undeva la 2.400 de MW, ceea ce reprezintă un progres de circa 500 de MW”, a declarat Ionel David, președintele Asociației, la un eveniment de profil.
Acesta a explicat că România are un potențial imens pe segmentul energiei eoliene și a estimat că, în prezent, 9% din producţia de energie electrică a României provine din surse eoliene, urmând ca în 2014 să depășească, cel mai probabil, 10%.
În ceea ce privește Ordonanţa de Urgenţă 57 referitoare la energia regenerabilă, David a subliniat că actul normativ doreşte stoparea ”entuziasmului” investiţional în viitor.
Bineînțeles, acesta a punctat și alte elemente negative precum amânarea unui număr de certificate verzi și negarantarea preţului pe care acestea le vor avea atunci când vor fi repuse pe piaţă.