Potrivit expunerii de motive, prezentate de Reprezentanţa CE la Bucureşti, în Europa există în prezent peste 12. 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive și se află într-­o creștere rapidă.

Propunerea a fost concepută ca reacție la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive și care se manifestă pe tot mai multe planuri.

  • Pe plan economic, pagube în valoare de cel puțin 12 miliarde EUR sunt provocate anual în Europa de specii alogene invazive; este vorba de pericole pentru sănătatea umană (de exemplu, efectele potențial fatale ale viespii asiatice și ale țânțarului-tigru), daune aduse infrastructurilor (de exemplu, clădirile avariate de troscotul japonez) și pierderi de productivitate în agricultură (de exemplu, culturile distruse de nutrii);

  • Pe plan ecologic, speciile alogene invazive pot să afecteze grav ecosistemele și să cauzeze dispariția unor specii necesare pentru menținerea echilibrului mediului nostru natural. Mălinul american, de exemplu, perturbează grav ecosistemele forestiere, iar veverița gri câștigă teren în fața veveriței roșcate. După pierderea de habitate, speciile alogene invazive reprezintă a doua cea mai importantă cauză a pierderii biodiversității la nivel mondial;

  • Pe plan politic, numeroase state membre sunt nevoite deja să cheltuiască resurse considerabile pentru a face față acestei probleme, însă eforturile lor nu dau rezultate dacă abordarea este una pur națională. De exemplu, campania desfășurată în Belgia pentru eradicarea crucii-pământului va fi subminată dacă specia se răspândește din nou din Franța.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Combaterea speciilor alogene invazive este un principal exemplu al unui domeniu în care Europa este mai eficace dacă toate statele sale membre lucrează împreună. Actul legislativ pe care îl propunem va ajuta la protejarea biodiversității. El este special conceput pentru a ne permite să ne concentrăm asupra celor mai grave amenințări. Prin intermediul acestuia, se va contribui la sporirea eficacității măsurilor naționale și la obținerea de rezultate în cel mai avantajos mod din punct de vedere economic. Aștept cu interes să colaborez cu statele membre și cu Parlamentul European pentru a pune această legislație în aplicare și pentru a ne intensifica eforturile de combatere a acestei probleme grave în toată Europa.”

Propunerea se axează pe o listă a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii. Lista va fi întocmită împreună cu statele membre, pe baza unor evaluări ale riscurilor și a unor dovezi științifice. Ar urma ca anumite specii să fie interzise în UE, în sensul că nu va fi posibil ca acestea să fie importate, achiziționate, utilizate, răspândite sau comercializate. Vor fi luate măsuri speciale pentru a depăși problemele rezultate pentru comercianți, crescători sau proprietari de animale de companie în perioada de tranziție.
    
Propunerea de regulament urmează acum să fie examinată de Consiliu și Parlament. Statele membre vor fi implicate pe deplin în elaborarea listei și pot propune introducerea în aceasta a anumitor specii.