Optimismul BNR cu privire la intrarea inflației în țintă în lunile de toamnă, dar și perspectivele de încheiere a unui nou acord cu FMI au fost principalele motive care au stat la baza reducerii dobânzii de politică monetară de la 5,25% la 5%. „Decizia a fost ușor surprinzătoare, așteptările noastre inițiale fiind de reducere a dobânzii peste două-trei luni“, subliniază economistul-șef al BCR, Eugen Sinca. El crede însă că procesul dezinflaționist va fi limitat de liberalizarea prețurilor la energie pentru populație și de deprecierea recentă a leului. Sinca vede încă o scădere a dobânzii-cheie în august, la 4,75%, urmată  fie de altă reducere, fie de o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei. Cătălina Molnar, economist-șef Unicredit Țiriac Bank, vede o dobândă de 4,50% la finalul anului. Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, care anticipează o dobândă de 4,25% la începutul anului viitor, crede că BNR va continua reducerea dobânzilor pentru a stimula creditarea. Tot la 4,25% se opresc și estimările expuse de economistul-șef al ING Bank, Vlad Muscalu, și cel al BRD, Florian Libocor. Ce se va întâmpla cu leul în acest context al relaxării politicii monetare?
Titlurile de stat ieftine ar putea ajuta leul
„Nu credem că ciclul de relaxare a politicii monetare va afecta direct cursul de schimb și vedem leul ca fiind expus mai mult unor presiuni din exterior. Încetinirea creșterii economice a Chinei la 6%-8%, de la 9%-10% în trecut, și mai ales discuțiile referitoare la retragerea stimulilor monetari generoși de către banca centrală din Statele Unite ar putea avea o influență asupra leului“, precizează Eugen Sinca. Analiștii văd cursul leu-euro în luna decembrie la 4,50 lei (BCR) sau 4,40 lei pentru un euro (Unicredit și ING Bank).  Ionuț Dumitru este de părere că relaxarea politicii monetare nu ar trebui să aibă decât un impact nesemnificativ asupra cursului de schimb.
Vlad Muscalu crede că, „din contră, reducerea mai pronunțată a dobânzii-cheie va fi favorabilă evoluției randamentelor la titlurile de stat. Acest fapt ar putea ajuta cursul de schimb, așa cum s-a întâmplat și la începutul anului.  De aceea nu cred că anul acesta vom avea unul de depreciere“. 
Chiar dacă nu se așteaptă o depreciere a leului, analiștii nu exclud anumite minime și maxime în fluctuația cursului, limite care variază în funcție de bancă. Astfel, pentru BCR, cel mai apreciat nivel al monedei naționale din acest an ar fi de 4,30 lei pentru un euro. Unicredit prognozează un interval principal de variaţie de 4,30-4,50 pentru întregul  an 2013, şi cu limitele de 4,20/4,60 asociate scenariilor de risc. „Ajustarea dezechilibrului extern este de așteptat să ofere, pe termen mediu, o susţinere pentru moneda naţională, însă nu putem desconsidera riscurile legate de eventualele implicaţii generate de ieşirea Fed din programul de relaxare monetară cantitativă asupra pieţelor emergente“, spune Molnar.
4,7 lei pentru un euro va fi probabil pragul maxim de depreciere pe care îl va atinge cursul de schimb în acest an. Vom avea însă și perioade de apreciere
Estimarea de curs de schimb pentru luna decembrie este de 4,5 lei și vedem posibile episoade de depreciere spre 4,7 lei, dar și de întărire a leului spre 4,3.
Florin Eugen Sinca, economist-șef BCR