Anul 2013 va fi probabil anul tranzacțiilor bancare. Mai mult sau mai puțin reușite. După ce Raiffeisen Bank a achiziționat portofoliul de retail al Citibank, iar RBS Bank poartă încă negocieri pentru același tip de tranzacție, ATE Bank s-a vândut, și alte mutări-surpriză pot apărea în peisajul bancar românesc. Interesant, însă, este faptul că principalii actori ai noilor tranzacții nu mai sunt mari jucători internaționali, ci oameni de afaceri locali.
Astfel, Piraeus Bank a semnat o înţelegere cu omul de afaceri Dorinel Umbrărescu pentru vânzarea unei participaţii de 93,27% în ATE Bank România, valoarea tranzacţiei fiind de 10 milioane de euro, potrivit unui comunicări a Bursei de la Atena. Potrivit aceluiaşi comunicat, activele şi pasivele ATE vor fi transferate Piraeus Bank România. Vânzarea propriu-zisă a pachetului de acţiuni la ATE trebuie să primească avizul autorităţilor de reglementare. În toamna anului trecut, a apărut informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care Gruia Stoica și Dorel Umbrărescu, vor prelua afacerea ATE Bank în România. Artizanul tranzacției se pare că a fost Marinel Burduja, fost prim- vicepreședinte al Raiffeisen Bank România, acum membru în Consiliul de Administrație al Leumi Bank.
Recent înființata Asociație Forumul Antreprenorilor Români a deschis noi oportunități pentru încă o serie importantă de oameni de afaceri interesați de preluări de active bancare. Astfel, potrivit declaraţiilor făcute de Ioan Niculae, președintele acestei asociații, „în maximum două săptămâni va fi funcţională o bancă cu capital privat integral românesc“. După cum a lăsat să se înţeleagă omul de afaceri, este vorba de preluarea unei bănci existente pe piaţă, şi nu de înființarea uneia noi. La capitalul acesteia poate subscrie orice investitor roman interesat. „Au ieşit toate aprobările pentru constituirea unei bănci, numai cu capital românesc. Și eu voi fi printre acționari probabil în baza unei oferte de subscriere”, a declarat Ioan Niculae. După preluarea ATE Bank de către Dorinel Umbrărescu, întrebat dacă va face parte din acționarii acestei bănci, Niculae a răspuns: „Ce treabă am eu cu ce face Umbrărescu?“, fapt care lasă de înțeles că tranzacția la care s-a referit omul de afaceri nu are legătură cu ATE Bank, ci cu o altă bancă.
De menţionat că, la sfârșitul săptămânii viitoare, are loc adunarea generală a acționarilor Băncii Comerciale Carpatica, aceasta fiind una dintre puținele bănci la care termenul de subscriere ar fi relativ liber (banca fiind listată la bursă). Surse din piața bancară spun că Ioan Niculae este printre clienții importanți ai Băncii Carpatica, prezența sa fiind remarcată chiar la mai multe ședințe ale băncii.
Băncile cipriote, sortite eșecului
La polul opus, Banca Centrală a Ciprului a respins ofertele depuse de
Raiffeisen Bank și Banca Transilvania (o altă bancă cu capital majoritar românesc) pentru cumpărarea sucursalei din România a Bank of Cyprus. În România există și Marfin Bank (acționar Laiki care a fost închisă) și care teoretic ar putea fi cumpărată.
În plus, după această operațiune, Bank of Cyprus va scoate cu siguranță la vânzare pachetul de 9,5% din acțiunile deținute la Banca Transilvania. Instituțiile financiare internaționale BERD și IFC, acționarii semnificativi ai acestei bănci, nu și-au exprimat intenția de cumpărare.

Bănci de vânzare

– RBS Bank a anunțat intenția de a vinde portofoliul de retail. Surse din piață spun că Unicredit este în negocieri.

– Banca comercială Carpatica. De peste un an pe piața bancară circulă zvonuri despre vânzarea băncii.

– Leumi bank. Numirea lui Marinel Burduja (artizanul vânzării ATE Bank) în consiliul băncii ar putea sugera că israelienii sunt dispuşi să vândă.

– Milenium Bank se retrage din mai multe țări, prin vânzarea subsidiarelor.