În ultimii zece ani, apicultura s-a dezvoltat mult în România, numărul de familii de albine ajungând la peste 1,2 milioane, iar producția de miere la peste 20 de mii de tone/an. Cu toate acestea,  potrivit statisticii oficiale, consumul de miere pe cap de locuitor în România este printre cele mai scăzute din Europa, și anume, de doar 450 de grame/locuitor, faţă de 2,2 kg în Germania sau 1,5 kg în Olanda şi Belgia. Ca urmare, mai mult de jumătate din producția de miere de albine din România se vinde la export, cu deosebire în țări din Uniunea Europeană. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, a declarat pentru Capital că o parte din mierea care se vinde pe piața internă este contrafăcută, mai exact, este amestecată cu miere de import, de calitate mai slabă decât mierea românească. „Din păcate, cam 10% din consumul intern de miere provine din import, din China, din Argentina și din alte țări. Se amestecă cu miere românească și se vinde ca miere de calitate“, ne-a spus președintele ACAR.
Bătaie pe fondurile europene
Apicultura s-a dezvoltat atât de mult și pentru că, în ultimii ani, în acest domeniu s-au băgat bani mulți, atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. Este vorba, pe de-o parte, de subvențiile anuale acordate până în 2010 (20 de lei pentru familia de albine de elită și pentru familia de albine de producție, respectiv, 30 lei pentru familia de albine certificate ecologic) și, pe de altă parte, de banii alocați prin măsurile prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), destinate fermelor de subzistență, unde proiectele sunt finanțate în proporție de sută la sută din fonduri nerambursabile. Începând din 2011, apicultorii beneficiază și de un program special, finanțat în proprorție de 50% de la bugetul de stat și 50% din fonduri europene: „Programul Național Apicol din România 2011-2013“.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat acestui program 43.941.629 lei. Banii sunt acordați apicultorilor în baza facturilor fiscale prezentate de aceștia. Cele mai solicitate măsuri ale programului sunt  Măsura 3 –
„Achiziţionarea de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România“ (se decontează integral achiziţia a maximum 100 mătci/apicultor, 100 roiuri la pachet, precum și maximum 100 roiuri pe faguri), precum și Măsura 4 – „Achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral“ (se decontează pentru fiecare apicultor achiziţia a maximum 125 stupi utilați conform tehnologiei apicole, excluzând materialul biologic). Dar alocarea acestor fonduri a produs zâzanie între apicultori. ACAR a sesizat Ministerul Agriculturii privitor la o serie de nereguli comise de APIA în procesul de acordare a banilor. De exemplu, ACAR sesizează faptul că au apărut „băieți deștepți“ și în apicultură, care doar rulează facturi și încasează bani grei, în detrimentul  celor care chiar investesc, dar nu au acces la fonduri nerambursabile.
„Cum se explică faptul că, în unele județe, precum Buzău, Constanța, Sălaj, Suceava sau Dâmbovița, vânzările/cumpărările de familii de albine, decontate prin acest program, se apropie sau chiar depășesc efectivele totale pe județ?  Sau cum se explică faptul că doar cinci-șase forme asociative asigură peste 50% din totalul familiilor de albine vândute și decontate în întreaga țară?“, se întreabă Ioan Fetea, președintele ACAR.  Surse apropiate MADR ne-au declarat că, în urma acestor sesizări, APIA a intensificat controalele la fața locului și, ca urmare a neregulilor constatate, a decontat doar jumătate din cele șapte milioane euro alocate acestui program pentru anul 2012, restul urmând a fi decontat în acest an.
Noul impozit fărâmițează stupinele
Noul sistem de impozitare, introdus în acest an și bazat pe norma de venit, îi determină pe apicultori să-și fărâmițeze stupinele pentru a plăti impozit cât mai puțin sau chiar deloc. Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, până la 50 de familii de albine nu se plătește impozit. Între 50 și 100 de familii, cota de venit pentru care se calculează impozitul este de 70 de lei/familie, iar la peste 100 de familii, cota este de 98 de lei/familie. Impozitul este de 21,5% (cota unică de 16%+contribuția la asigurări sociale de 5,5%) din norma de venit. Așadar, între 50 și 100 de familii de albine, impozitul este de 15 lei/familie, iar la peste 100 de familii, impozitul este de 21,07 lei/familie.
„Eu sunt de acord că trebuie să plătim impozit, dar să plătim și noi ca toată lumea, adică 16% din profit, nu 21,5% pe fiecare stup, cum au stabilit ăștia. Luna trecută, mie  mi-au murit 20 de stupi, dar trebuie să plătesc impozit și pentru ei? Nu dom‘le, trebuie să avem posibilitatea să ne scădem și noi cheltuielile și pierderile și să plătim doar 16 la sută din profit. Altfel, îmi împart stupii la copii, la vecini și la neamuri, câte 10, 20, 30, și nu mai plătesc niciun impozit“, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, un apicultor care-și vinde produsele în Piața Obor, din Capitală. Și ca el sunt mulți, pentru că românul este inventiv când vrea să fenteze fiscul.