În prezent, BCR BpL simte o îngrădire în raport cu posibilităţile de creditare pe partea împrumuturilor mici, atât pe partea birocraţiei, cât şi pe partea reglementărilor BNR, care necesită garantarea creditelor într-o proporţie de 60% per ansamblul portofoliului.
Întrucât insitituirea unei garanţii pentru creditele de mică valoare implică un cost considerabil pentru clienţi, ceea ce i-ar putea descuraja, alături de birocraţia aferentă, BCR BpL doreşte să aibă posibilitatea de a acorda mai multe credite mici fără garanţii (cu dobândă de 8%), eventual până va demara mai puternic creditarea BauSpar (posibilă doar după 5 ani de economisire prealabilă).
În ciuda unui portofoliu de depozite atrase de 1,4 miliarde lei, BCR BpL a acordat credite de numai 48,5 milioane lei în total, adică doar 3,5% raportat la depozite.
Abia din această vară ajung să împlinească maturitatea de 5 ani primele contracte de economisire-creditare din portofoliul BCR BpL, ceea ce oferă posibilitatea de accesare a unui credit BauSpar (garantat cu ipotecă), astfel că până să prindă tracţiune acest tip de credite, banca are spaţiul de manevră extrem de limitat, în ciuda resurselor suficiente.
În lipsa unor simplificări birocratice şi relaxări din partea BNR, clienţii ar putea foarte simplu să se îndrepte pentru credite mici necesare îmbunătăţirii spaţiului locativ (renovare, extindere, cumpărare centrale etc) către reţeta creditelor de nevoi persoanale, dar cu dobânzi considerabil mai mari.