Indicele S&P Case Shiller, care urmăreşte tendinţele pieţei din 20 de oraşe americane, a crescut în luna ianuarie cu 8,1% în ritm anual, după o creştere de 6,8% în luna decembrie. Preţurile au sporit în toate cele 20 de oraşe, iar în opt oraşe s-au înregistrat creşteri de două cifre, în frunte cu Phoenix, unde creşterea a fost de 23,2%.

La nivel naţional, preţul caselor este în continuare cu 29% sub nivelul record atins în august 2006, când bula speculativă de pe piaţa imobiliară americană a explodat. Cu toate acestea, creşterea continuă a preţurilor ar trebui să ajute la relansarea pieţei imobiliare şi la creşterea economică. Preţurile mai mari la case încurajează mai mulţi oameni să cumpere înainte ca preţurile să crească şi mai mult.

‘În timp, preţurile ridicate la case stimulează şi averea gospodăriilor, făcând băncile mai dispuse să acorde credite, şi de asemenea reduc presiunile asupra bugetelor guvernelor locale care obţin venituri de pe urma taxelor pe proprietăţi’, a declarat economistul Credit Suisse, Jonathan Basile.

Investiţiile în locuinţe, inclusiv în construcţia de locuinţe, a contribuit anul trecut la creşterea economiei americane pentru prima dată după 2005. În perioada 2006 – 2011, scăderea investiţiilor în case a tras în jos creşterea economică.
Sursa: Agerpres