Anul trecut a debutat cu cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani, ceea ce a îngheţat la propiu mare parte din industrie şi transporturi, şi a continuat cu schimbări majore pe scena politică românească, fiind, probabil, cel mai zbuciumat an din perioada de criză. Marii actori ai economiei româneşti nu au fost feriţi de toate aceste evenimente, dar au reuşit să gestioneze fiecare obstacol obţinând totodată rezultate demne de invidiat chiar şi de coloşii europeni. Din datele raportate de Institutul de Statistică referitoare la PIB (+0,2%) şi din rezultatele raportate pe bursă, reiese faptul că unul dintre cele mai atractive sectoare economice a fost energia.

Explorare, producţie şi rafinare

De exemplu, OMV Petrom, cea mai mare companie românească, a raportat un profit net record pentru 2012, de aproape 4 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de anul precedent.

Un alt mare actor de pe piaţa petrolieră, Rompetrol Rafinare, a reuşit în trimestrul al III-lea din 2012 să reintre în zodia profitului, după mai multe trimestre în care a raportat pierderi. Compania urmează să-şi prezinte datele financiare aferente anului trecut abia la finele acestei luni.

Cei trei mari piloni ai sectorului oil&gas din România – Petrom, Rompetrol şi Lukoil – au realizat în 2012 investiţii de câteva miliarde de lei în explorare şi rafinare. Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat din Kazahstan – KazMunaiGas, a reuşit să finalizeze, în a doua parte a anului trecut, programul de modernizare a rafinăriei Petromidia, o investiţie de 385 milioane de dolari, prin care capacitatea de rafinare a crescut de la 3,5 milioane de tone pe an la 5 milioane de tone pe an. Astfel, rafinăria de la malul mării a devenit cea mai mare din România, iar investiţiile nu se opresc aici – kazahii şi-au planificat în acest an investiţii de peste 100 milioane de dolari pentru continuarea creşterii performanţei rafinăriei.

Investiţii în rafinare sunt programate şi de OMV Petrom la Petrobrazi, după ce anul trecut au fost alocate circa 900 milioane de lei, adică aproape 18% din totalul investiţiilor realizate anul trecut, în special către programul de modernizare a rafinăriei din Ploieşti. Compania şi-a programat ca, până la finele anului 2014, să implementeze noi etape în procesul de modernizare a rafinăriei. Aşa cum se poate observa, cea mai mare companie şi-a alocat majoritatea investiţiilor efectuate anul trecut către explorare şi producţie, strategie care va continua şi în decursul acestui an, în special în perimetrele din Marea Neagră. Totodată, compania şi-a bugetat pentru 2013 investiţii de peste un miliard de euro.

În dialog cu autorităţile

Totuşi, cadrul investiţional în sectorul energetic a fost perturbat de autorităţi prin introducerea noilor taxe care au intrat în vigoare de la începutul lunii februarie. Mariana Gheorghe, directorul general al companiei OMV Petrom, a declarat că, dacă taxele sunt prea mari, urmarea va fi scăderea investiţiilor. În ceea ce priveşte Rompetrol, statul a reuşit să facă un mic pas în diferendul avut cu grupul Rompetrol privind obligaţiunile convertite în acţiuni, prin care statul a devenit acţionar cu 44,69% la Rompetrol Rafinare. Premierul Victor Ponta a spus, recent, că statul ar putea încasa o sumă semnificativă pe o parte din pachetul de acţiuni, dar important este programul investiţional. „Până la urmă, repet, banii intră la buget, se cheltuie, însă investiţiile sunt partea cea mai importantă“, a punctat premierul. Citiţi şi. PETROM: Dacă taxele din energie vor duce la o fiscalitate ridicată, investiţiile vor scădea pe termen mediu

Reprezentanţii Rompetrol ne-au precizat că strategia KazMunaiGas vizând dezvoltarea grupului Rompetrol în zona Mării Negre prevede investiţii de peste 1,5 miliarde de dolari în următorii 7-10 ani, din care România ar beneficia de 600-700 milioane de dolari. „Ne vom concentra în principal asupra pieței cele mai apropiate pentru noi: cea din România. Aici intenționăm să extindem rețeaua cu 150 de benzinării, în următorii 3-5 ani. La nivel de investiţii, înseamnă peste 200 de milioane de dolari“, ne-au transmis reprezentanţii grupului Rompetrol.

Va fi un an al dialogului cu autorităţile. Cadrul de reglementare fiscal trebuie să fie win-win situation. Ne dorim ca rezultatul să fie optim pentru ambele interese.
Mariana Gheorghe, CEO Petrom


Apreciem deschiderea şi înţelegerea Guvernului României în identificarea şi adoptarea rapidă a unei soluţii benefice ambelor părţi.

Daniar Berlibayev, prim-vicepreşedinte al boardului KMG