Peer Steinbrück şi-a început ‘lupta’ plasând egalitatea şi justiţia socială în centrul campaniei sale. ‘Libertate, justiţie socială, solidaritate: aceste valori rămân principala direcţie pe care dorim să o urmăm’, a afirmat Peer Steinbrueck în faţa a circa 600 de delegaţi reuniţi la Hanovra (nord), la cinci zile după victoria triumfală a Angelei Merkel, realeasă cu 98% din voturi în fruntea Uniunii Creştin-Democrate (CDU, la guvernare).

‘În numele acestor valori, eu sunt candidatul pentru a fi cancelarul Republicii Federale Germania’, a afirmat el, un pariu pe care are, potrivit sondajelor, nu are prea multe şanse să-l câştige.

Într-un discurs de o oră şi 48 de minute, intitulat ‘Să conduci Germania mai bine şi mai echitabil’, fostul ministru de finanţe al Angelei Merkel (2005-2009) a vorbit despre lupta sa pentru un salariu minim legal, o mai bună ofertă de creşe şi locuinţe mai ieftine.

El a atacat CDU, care nu are nicio altă platformă electorală decât persoana cancelarului, ale cărui lozinci politice sunt, în opinia lui Peer Steinbrueck, ‘precum etichetele de pe sticlele goale’.

‘Angela Merkel a afirmat că ea conduce cel mai bun guvern de după Reunificare (în 1990). De mult nu am mai râs atât de bine’, a afirmat el, provocând o furtună de aplauze.

El a acuzat de asemenea cancelarul german că a ‘izolat ţara’. ‘Toate discuţiile pe care le-am avut în ultimele săptămâni cu şefii de guvern şi ai opoziţiei’ din diferite ţări europene, ‘mi-au confirmat faptul că Germania s-a îndepărtat de la maxima sa: să fie un popor de buni vecini’, a adăugat el.

Steinbruck, economist de profesie, cunoscut pentru umorul său caustic şi modul direct de a vorbi, şi-a început cu stângul campania în septembrie, intrând repede într-o polemică pe tema unor conferinţe remunerate care i-au adus 1,25 milioane de euro în decurs de trei ani.

Conform unui sondaj recent apărut în revista Stern, 51% dintre germani estimează totuşi că el este cel mai bun dintre candidaţii posibili ai SPD. De aceeaşi părere sunt 75% dintre alegătorii social-democraţi.
Sursa: Agerpres