Un alt lot, format din 24 de persoane, a fost judecat de Tribunalul Bucureşti, şedinţa de judecată încheindu-se sâmbătă la ora 4,00, iar decizia va fi anunţată la ora 20,00.
Joi dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu (sud) la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Procurorii au reţinut 33 de persoane, acuzate de înşelăciune şi spălarea banilor, printre acestea aflându-se Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE (Direcţia de Informaţii Externe).
În schimb, Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, va fi cercetat în libertate.
Gruparea era specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.
Învinuiţii au obţinut în mod ilegal de la MECMA, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de liderii grupării.
Activitatea grupării a fost sprijinită de Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi ai MECMA, şi Florian Dragoş Diaconescu.
După începerea anchetei, MECMA a anunţat că angajaţii instituţiei implicaţi în acest caz au fost suspendaţi din funcţie.
La rândul său, BCR a transmis că a sesizat DIICOT în trimestrul II al acestui an cu privire la existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa (sud) şi Bucureşti.
‘Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii. Banca îşi continuă activitatea normal, ca principal finanţator al economiei româneşti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor’, a precizat BCR într-un comunicat.