Supranumit ”Frankenstorm”, deoarece are loc în apropiere de Halloween, care se sărbătoreşte miercuri în SUA, Sandy a fost retrogradat la categoria 1 pe scara Safir-Simpson de către Centrul american de supraveghere a uraganelor (NHC).

Potrivit serviciului naţional de meteorologie, uraganul este aşteptat cel mai devreme luni pe teritoriul SUA, unde ar putea provoca pagube importante.

Sandy, care se deplasează acum cu o viteză de 9 kilometri/oră, ar putea aduce precipitaţii bogate, furtuni puternice şi creşterea cursurilor de apă, săptămâna viitoare, în nord-estul SUA, avertizează meteorologii americani.

În aşteptarea uraganului,  guvernatorul Andrew Cuomo a “declarat stare de urgenţă în (statul) New York pentru a se pregăti pentru un eventual impact al uraganului Sandy", a declarat acesta într-un comunicat remis presei.

"Responsabilii vor lucra în weekend pentru a se asigura că locuitorii (Washingtonului), companiile şi infrastructura sunt pe cât se poate de pregătite pentru consecinţele acestei furtuni", a declarat la rândul sau primarul capitalei americane Vincent Gray.

La rândul său, primarul New York-ului Michael Bloomberg a avertizat că este vorba despre "o furtună foarte periculoasa" şi a invitat localnicii să "fie atenţi la informaţiile publicate".

Sandy ameninţă să lovească, după acest weekend, coasta foarte populată de nord-est a Statelor Unite, chiar mai puternic decât uraganul Irene care a ucis 47 de persoane în 2011.

Marina americană decis, vineri, să trimită în larg aproximativ 20 de nave militare, aflate, în prezent, staţionate la baza militară Norfolk (Virginia, est) şi în împrejurimi, din cauza trecerii în 48 de ore a uraganului Sandy peste coasta atlantică, relatează AFP.

Sursa: Agerpres