Vânzarea acestui pachet de acţiuni era programată iniţial să aibă loc anul trecut însă a fost amânată de mai multe ori din cauza climatului de pe piaţă şi a dorinţei autorităţilor de a obţine un preţ mai mare. Acţiunile Sberbank au închis şedinţa de vineri la valoarea de 97,05 ruble, ceea ce evaluează un pachet de 7,6% din acţiunile Sberbank la aproximativ 5,4 miliarde de dolari.

Banca centrală a Rusiei, care deţine 57,6% din acţiunile Sberbank şi are de gând să păstreze 50% plus o acţiune, a mandatat Credit Suisse, Goldman Sachs International, J.P. Morgan, Morgan Stanley şi Troika Dialog să se ocupe de această vânzare.

Sberbank, bancă controlată de statul rus, are active în valoare de 260 de miliarde de dolari şi o valoare de piaţă de 75 de miliarde de dolari. Sberbank are aproape 20.000 de sucursale la nivel naţional şi gestionează 27% din activele bancare.

În luna februarie a acestui an, Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă divizia din România.

Sursa: Agerpres