În luna iulie 2012, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 4,5% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%.

Faţă de luna iulie 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,6%, respectiv cu 4,4%.

Comparativ cu iunie 2012, creşterea în serie brută s-a datorat creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,7%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,0%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,7%).

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul comparativ cu luna precedentă s-a datorat creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+2,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate, a scăzut cu 0,5%.

Comparativ cu iulie 2011, în serie brută, au crescut comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,5%), vânzările de produse nealimentare (+4,4%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,6%).

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2012, comparativ cu luna iulie 2011 au crescut comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3%) şi vânzările de produse nealimentare (+2,8%).

Faţă de primele şapte luni din 2011, avansul în serie brută s-a datorat creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+1,8%).

În serie ajustată, avansul a fost determinat de creşterea comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,8%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+2,0%).
Sursa: Agerpres